Svetska zvezda elektronske muzike gost Palićkog festivala

26. Festival evropskog filma Palić priprema brojne novine za publiku koja će posetiti Palićku oazu filma od 20. do 26. jula. Pored rekordnog broja filmova u 15 programskih celina, posetioci će kao i prethodnih godina moći da uživaju u muzičkim i vizuelnim događajima koji su i oblikovali specifičnu atmosferu ove manifestacije.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.06.2019.

13:21

Svetska zvezda elektronske muzike gost Palićkog festivala
Foto: Promo

Jedan od posebnih događaja tokom festivala biće i specijalna projekcija britanskog muzičkog dokumentarca „Man from Mo’Vax“ koji govori o burnom životu i karijeri ikone underground DJ scene Džejmsa Lavela (James Lavelle). Festival će ugostiti reditelja filma Metjua Džonsa (Matthew Jones), producenta Majkla MekMahona (Michael McMahon) i glavnog protagonistu filma Džejmsa Lavela (James Lavelle) koji će nakon projekcije, 25. jula u bioskopu Abazija na Paliću, odgovarati na pitanja publike.

U ovom atipičnom dokumentarcu, koji na krajnje iskren način prikazuje uspone i padove popularnog umetnika, gledaoci će moći da prođu kroz gotovo tri decenije koje su oblikovale savremenu britansku kulturu, a u filmu o Lavelovom uticaju na muzičku scenu govore brojni svetski poznati izvođači (DJ Shadow, Ian Brown, Massive Attack, Grandmaster Flash, Josh Homme, i drugi) koji su tokom karijere sarađivali sa njim.

Ovo je izuzetna priča o jednoj od najenigmatičnijih, ali i najuticajnijih figura savremene britanske kulture, nastale od impozantne građe od 700 sati snimaka iz ekskluzivne privatne arhive umetnika. Film „Man from Mo’Vax“ je retka prilika i jedinstvena šansa za uvid u Lavelovo stasavanje od nepoznatog tinejdžera do globalne muzičke zvezde.

“Ovaj film je mnogo ličniji od tipičnog muzičkog dokumentarca. Zauvek ću biti zahvalan Džejmsu i DJ Shadow-u na ovom neusiljenom i do sada neviđenom pogledu u njihove živote, i na tome što su obojica bili toliko velikodušni da mi povere svoje intimne, snimljene uspomene”, kaže Metju Džouns, reditelj filma, i dodaje: “Voleo bih da ljudi izađu iz bioskopa inspirisani, i da im prenesemo barem delić Džejmsove divlje i lude sanjalačke strane ličnosti“.

Džejms Lavel će narednog dana (26. jula) nastupiti na Paliću u okviru Summer3p festivala elektronske muzike, što je rezulat saradnje dva palićka festivala.

Festival evropskog filma Palić će tokom svog 26. izdanja (20-26. jul) prikazati više od 130 filmova u 15 programskih celina, ugostiti aktuelne evropske umetnike svih generacija i prirediti dinamičan prateći program uz brojne radionice, izložbe i muzičke događaje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: