Fosili stari 100 miliona godina stigli u Srbiju

U Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" za Muzej knjige i putovanja otvoren pri ovom udruženju stigli su eksponati iz Libana stari između 95 i 100 miliona godina. Radi se o fosilima sa nalazišta fosila u blizini grada Biblosa, jednog od najboljih nalazišta fosila na planeti.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

11:13

Fosili stari 100 miliona godina stigli u Srbiju
Foto: Udruženje Agligat

Predsednik Adligata, Viktor Lazić, kaže:

"Ostvarili smo saradnju sa Muzejom fosila u Biblosu i porodicom koja je vlasnik ovog značajnog nalazišta. Gospodin Pjer Abi Sad poveo me je u iskopavanja, pa sam na licu mesta zajedno iskopali nekoliko fosila za Muzej knjige i putovanja. Na ovom nalazištu su, recimo, pronađeni fosili koji su drastično promenili naše poimanje razvoja hobotnica i nekih drugih vrsti... Dogovorena je dugoročna saradnja između naših institucija. Кao znak dobre volje za uspostavljanje saradnje, Pjer je Adligatu poklonio izuzetno vredne fosile, a neke smo i mi kupili. Očekujemo da će u narednim godinama Adligatova zbirka ribljih fosila brzo rasti i postati zapažana. Na to smo ponosni i veoma zahvalni porodici Abi Sad na razumevanju i podršci."

U Beograd je za sada stiglo deset fosila različitih veličina. Radi se uglavnom o vrstama riba i rakova koje su izumrle pre više miliona godina.

Naučnici pretpostavljaju da je u Libanu na malom prostoru došlo do trovanja mora prevelikim brojem plaktona posle obilnih kiša, te da je u kratkom vremenskom periodu more pre stotinak miliona godina ostalo sa veoma malo kiseonika. Zbog toga je bogat životinjski svet nastradao gotovo u istom trenutku i potonuo na sendimentno tlo koje je ubrzo većinu leševa počelo da pretvara u fosile.

Porodica Abi Sad se već četiri generacije bavi paleontologijom, uključujući i mladog Ralfa koji u svojoj šestoj godini iskopava fosile bolje nego iskusni znalci iz drugih delova sveta. Ova porodica iz svog nalazišta u Libanu snabdeva najveće svetske muzeje fosilima. Između ostalog, njihovi eksponati se mogu videtu u Britanskom muzeju u Londonu, Prirodnjačkom muzeju u Njujojrku, u muzejima u Tokiju, Berlinu, Minhenu... Sada je došlo vreme da se čitava zbirka okamenjenih, izumrlih morskih nemani starih između 95 i 100 miliona godina nađe i u Beogradu.

O "putovanju" ovih deset fosila od nalazišta do Beograda detaljnije možete saznati iz slikovitoga putopisa Viktora Lazića, ilustrovanog i video-sadržajem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: