Preminuo Petrit Imami

Dramaturg i književnik Petrit Imami preminuo je u Beogradu, saopštio je direktor izdavačke kuće Samizdat B92 Veran Matić.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 30.05.2019.

15:00

Preminuo Petrit Imami
Foto: Porodièna arhiva

Imami je autor kapitalnog dela „Srbi i Albanci kroz vekove”, iz kojeg, kako navodi Matić, svako može da nauči nešto više o odnosima Srba i Albanaca od trenutka kada su se prvi put susreli do današnjih dana. Petrit Imami rođen je 1945. u Prizrenu.

Zbog potrebe za prevodiocima s albanskog jezika, njegova porodica se iste godine preselila s Kosova u Beograd. Imami je 1974. godine diplomirao dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV, danas FDU, gde je od 1996. godine bio redovni profesor. Za potrebe nastave za predmet Filmski i TV scenario priredio je mnoge hrestomatije, udžbenike, rečnike u izdanju beogradskih izdavača.

Radio je i kao dramaturg na televiziji Priština sedamdesetih godina prošlog veka i filmski kritičar u listu „Fjala”. Autor je scenarija za televizijsku seriju i film „Vetar Hrast” (1979) rađenih prema motivima istoimenog romana albanskog književnika i političara Sinana Hasanija, za koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenario na Pulskom festivalu.

Oženjen je dr Nailjom Malja-Imami, docentom na Katedri za albanologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu. Imaju sina Aurelja. Živeo je u Beogradu sve do svoje smrti. Ispraćaj Petrita Imamija biće održan u subotu u 14 časova na Novom groblju u Beogradu, prenosi Tanjug. Veran Matić, direktor izdavačke kuće Samizdat B92 napisao je povodom njegove smrti:

"Nastao kao uspomena na velikog glumca Bekima Fehmiua, u Beogradu je upravo danas otvoren još jedan festival stvaralaštva autora sa Kosova „Mirdita - Dobar dan“. Petrit Imami radovao se svakom događaju koji ima misiju „Mirdite“, da kroz stvaralaštvo spaja. I beležio je svaki događaj, svakog autora, aktivistu, smatrajući da je reč o pravim biserima.

Tako je i pisao knjige Srbi i Albanci kroz vekove, prvo izdanje iz 1998. godine, (najveći deo tiraža zaplenjen je kada je okupiran Radio B92 koji je bio izdavač, za vreme bombardovanja Jugoslavije), a potom drugo, dopunjeno, iz 2000. godine, i na kraju sva tri toma, koje je Samizdat B92 objavljivao proteklih godina. Može se reći da je u pitanju Petritovo životno delo, ali i životno delo svih nas koji nastojimo da upoznamo jedni druge, da naučimo nešto više o odnosima Srba i Albanaca od trenutka kada su se prvi put susreli do današnjih dana. Pisao je Petrit svaku od ovih knjiga ništa ne prećutkujući, bez samocenzure, dopunjavajući svoj tekst iz najrazličitijih izvora, nastojeći da predoči faktografiju sa svake strane, bez nametanja zaključaka.

Iz celokupnog njegovog dela konstantno provejavaju najbolje želje da dva naroda pronađu modus vivendi, koji će isključivati mržnju, nasilje, koji će civilizovati odnose i koji će prošlost preispitivati na najpošteniji mogući način, sagledavajući greške, tražeći zajedničke imenitelje i stvarati mostove koji će osnažiti međusobno razumevanje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: