Odbrana tradicije – inspiracija ili krađa?

Treći po redu Etnology Fest pod nazivom “Odbrana tradicije“ održaće se od 30. maja do 1. juna u Domu Vojske Srbije u organizaciji agencije SuperStar Culture.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.05.2019.

19:11

Odbrana tradicije – inspiracija ili krađa?

Specijalni gost i zemlja u fokusu ovogodišnjeg Etnology Fest-a je Rumunija, koja ove godine predsedava EU.

Tim povodom će drugog dana festivala, 31. Maja od 12 časova u svečanoj sali Doma Vojske biti održan specijalni panel pod nazivom "Inspiracija ili krađa“.

Za temu ovog panela poslužio je slučaj iz 2017. godine kada je modna kuća ''Dior'' za svoju kolekciju pronašla ''inspiraciju'' u narodnoj nošnji Rumunije (regiona Bihor), a da pri tom lokalne zajednice od toga nisu imale nikakvu materijalnu nadoknadu ni korist.

U poslednje vreme se mnogi kreatori inspirišu tradicijom: Kristijan Dior, Tori Burč, Valentino i predstavljaju originalne tradicionalne komade odeće i nošnje kao nove kreacije u svojim kolekcijama. Ima više primera kada je krađa rumunskog nasleđa u pitanju. Samo prošle godine, modna kuća Dior je uvrstila rumunsku jaknu iz regiona Bihor u svoju kolekciju i prodala je za fantastičnih 30.000 evra. Iako ima smisla da se kreatori inspirišu tradicijom, mislimo da je nepošteno da se ništa ne vraća, u smislu novca i PR-a, lokalnim zajednicama koje jedva preživljavaju i bore se da održe tradiciju u životu.

Nakon ovog slučaja iz 2017.godine dogodio se preokret i u Rumuniji se preduzimaju prvi koraci, pa rumunski modni magazin '' Beau Monde'' ulazi u poseban projekat da podrži autentični rumunski dizajn. Tako nastaje ''Bihor couture'', originalni rumunki brend sa domaćim majstorima rukotvorina.

U Rumuniji je 2013. godine stvorena globalna društvena i kulturna zajednica u čijem je fokusu rumunska bluza. Zajednica je nazvana '' La blouse roumaine'', po poznatoj slici Henrija Matisa, u cilju da se očuva rumunski identitet, a za samo šest godina dobila je oko 200.000 članova poklonika. Svake godine oni u preko 60 zemalja sveta i u oko 300 gradova slave univerzalni Dan rumunske bluze, kao nacionalni praznik u Rumuniji.Ovaj pokret je doprineo ponovnom rođenju i interesovanju za tradicionalnu rumunsku kulturu na globalnom nivou.

Budući da je Rumunija zemlja u fokusu Etnology Festa a njihovo nematerijalno kulturno nasleđe najčešće korišćeno u komercijalne svrhe organizovali smo panel ''Inspiracija ili krađa'' na kome će govoriti naši stručnjaci iz ove oblasti: Andreea Tanasescu osnivač zajednice “La Blouse Roumaine“,Tamara Ognjević istoričar umetnosti, Stefan Žarić istoričar mode, Nevena Jeličić advokat i predsednik advokatske kancelarije ADV-Veselinović i naš slavni modni kreator Igor Todorović . Moderator panela je Branka Kovačević, novinar, urednik i autorka knjige “Kako postati ikona stila - Beograđanke znaju”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: