Srbija dobila internet-pretraživač kulturnog nasleđa

Prvi nacionalni Pretraživač kulturnog nasleđa Srbije, uz pomoć kojeg će najšira javnost biti upoznata sa digitalizovanim fondovima i informacijama o kulturnom nasleđu koje se čuvaju u srpskim bibliotekama, arhivima, muzejima, galerijama i zavodima za zaštitu spomenika, predstavljen je u Istorijskom arhivu Novog Sada.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 28.05.2019.

10:49

Srbija dobila internet-pretraživač kulturnog nasleđa
Ilustracija / Foto: Depositphotos/minervastock

Pretraživač kulturnog nasleđa je nacionalni projekat u oblasti digitalizacije koji je pokrenulo Ministarstvo kulture i informisanja uz stratešku podršku kompanije Majkrosoft Srbija.

Zahvaljujući ovom projektu, od sada će sva pokretna i nepokretna kulturna dobra, kao i mapa spomenika i ustanova kulture u Srbiji, biti predstavljena na jedinstvenom portalu - www.kultura.rs.

Posetioci ovog portala moći će da, unošenjem ključne reči, dođu do osnovnih podataka i pouzdanih informacija o zadatom pojmu pretrage, koje su rezultat stručne obrade.

Kao mesto susreta i vidljivosti svih ustanova kulture, pretraživač će u budućnosti doprineti naučno-istraživačkom radu, obrazovanju, turizmu, promovisanju kulturnog nasleđa i kulturnoj delatnosti.

U nacionalnom pretraživaču nalaze se i podaci iz pet muzeja Republike Srpske.

Na jučerašnjoj promociji su, u prisustvu brojnih predstavnika ustanova kulture, govorili pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva Dejan Masliković, pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević i generalni direktor kompanije Majkrosoft Srbija Željko Vujinović.

Miloševićeva je istakla da Pretraživač kulturnog nasleđa Republike Srbije, pa samim tim i Vojvodine, predstavlja prvi i najvažniji projekat u očuvanju nacionalne baštine, jer on čuva informacije o našem nasleđu.

Ona je dodala i da je ovaj projekat omogućio značajna sredstva Ministarstva kulture i informisanja koja su za namene digitalizacije usmerena i ka ustanovama kulture u Vojvodini i da je razvoj pretraživača od izuzetnog značaja za jačanje kulturnog identiteta, privlačenje nove publike i popularizaciju kulture i umetnosti.

Pomoćnik ministra za digitalizaciju kulturnog nasleđa i savremenog stvaralaštva dr Dejan Masliković istakao je da resorno ministarstvo jeste prepoznalo značaj prvog nacionalnog pretraživača, ali je inicijativa za njegovim pokretanjem istovremeno potekla i od samih ustanova kulture u Srbiji.

Ocenio je da je saradnja u oblasti digitalizacije jedino moguća ako se u kontinuitetu i zajednički bude radilo na predstavljanju kulturnih fondova.

"Pretraživač kulturnog nasleđa urađen na osnovu primera dobre prakse koja je uspostavljena u Finskoj i Italiji, a zahvaljujući podršci Majkrosofta razvijena je platforma koja će na dobar način odgovoriti aktuelnim izazovima digitalizacije u kulturi", rekao je Masliković.

Direktor kompanije Majkrosoft Željko Vujinović zahvalio je na saradnji koju ta kompanija uspešno realizuje sa Ministarstvom kulture i informisanja, ali i sa Pokrajinskom vladom i ukazao na nužnost digitalizacije u savremenom društvu. Vujinović je istakao da je Majkrosoft počeo da radi na ovom projektu pre dve godine i izrazio zadovoljstvo zbog rezultata, jer Pretraživač kulturnog nasleđa ne nudi samo predstavljanje naših kulturnih vrednosti, već nudi i edukaciju i na najbolji način daje presek onoga što čini naš nacionalni identitet.

Vujinović je dodao da će Majkrosoft, kao partnerska kompanija, i u budućnosti nastaviti sa daljim radom na unošenju podataka u jedinstveni softverski sistem, koji se koristi svuda u svetu, pa od sada i kod nas.

U narednom periodu, promocija Pretraživača kulturnog nasleđa biće održana u Beogradu, Nišu, ali i u drugim gradovima Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: