16. Noć muzeja: Umetnost, sport - sadržaji za sve generacije i ukuse

Nastupom dečjeg DF Hora predvođenog Bojanom Vunturišević ispred Umetničkog paviljona "Cvijeta Zuzorić", počela je 16. "Noć muzeja" u okviru koje će posetioci sve do ponoći moći da obiđu preko 60 lokacija sa više od 90 sadržaja u Beogradu.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: saiko3p / depositphotos
Foto: saiko3p / depositphotos

Od Vudstoka do beogradskog noćnog života osamdesetih, od pozorišnog performansa „The Box 2.1“ koji pomera emocije i granice, do izložbe posve neverovatnih, istinitih priča sa graničnih prelaza, ovogodišnja "Noć muzeja" još jednom poziva publiku da krene u potragu za novim pričama, u otkivanje novih prostora i zanimljivih postavki.

Muzeji, galerije, ustanove kulture i druga zdanja otvorila su svoja vrata i omogućavaju svim generacijama da na sasvim nov način dožive beogradske dragulje pored kojih svakodnevno prolaze.

Od 18 do 22 sati Bitef teatar vodi svoje goste kroz pozorišnu zgradu po mnogo čemu jedinstvenu u gradu, od 21 sat kroz obilazak i razgovor sa rabinom posetioci sinagoge moći da se upoznaju sa jevrejskom zajednicom srpske prestonice, ljubitelje sedme umetnosti u 18 i 19 sati u Jugoslovenskoj kinoteci dočekaće reditelj Slobodan Šijan, a obožavaoce fudbala u Muzeju FK "Crvena zvezda" od 18 do 19 sati ugostiće crveno-beli prvotimci poput Dušana Savića, Vladimira Petrovića Pižona ili Miloša Šestića.

Od 18 časova o slobodi, koja je tema 16. "Noći muzeja", glasno i jasno, ali u stihovima, govoriće se u Zadužbini Ilije M. Kolarca i u zgradi Radio Beograda, jer u popularnom radijskom programu "Poezija uživo!" učestvuju najpoznatiiji domaći pesnici, kao i nove, mlade snage.

Oni spremni da zaplešu u "Noći muzeja" moći će da se inspirišu rok koncertom u 20 sati u Manakovoj kući, dok će posetioci naklonjeniji klasičnim notama svoj kutak pronaći u zgradi Fakulteta muzičke umetnosti gde je planirano nekoliko tematski raznolikih koncerata.

Bebi zoo-vrta, radionice inspirisane Lubardinim slikarstvom u legatu ovog slikara na Dedinju, druženje sa Laguninim piscima za decu u Pedagoškom muzeju, ali i posve neobično putovanje evropskim prestonicama u EU Info centru, samo su delić "Noći muzeja" koja je upravo počela.

Aktuelno

Jakopo Godani dobitnik nagrade Jovan Ćirilov

Nagrada "Jovan Ćirilov – za korak dalje" u okviru 16. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je italijanskom koreografu Jakopu Godaniju. Nagrada se dodeljuje za triptih radova (Uzvišeni izazov, Odjeci neumorne duše, Jedinstvena reakcija) koji je izvela Drezden Frankfurt kompanija igre u Centru Sava, 11. aprila 2019. godine i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 12. aprila 2019. godine.

Aktuelno utorak 28.05. 13:01 Komentara: 0
strana 1 od 34 idi na stranu