"Pamtim ga po zabranjenoj ulozi": Bio je putokaz za sve kolege VIDEO

Otišao je jedan od najznačajunijih jugoslovenskih i srpskih glumaca, veliki profesionalac, umetnički uzor mnogima, rekli su sagovornici Tanjuga Milan Vlajčić, Gorčin Stojanović i Vojislav Brajović na vest o smrti barda srpskog glumišta Mihaila Miše Janketića.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto:Aleksandar Krstović
Foto:Aleksandar Krstović

Pročitajte još:

Hroničar kulture Milan Vlajčić napomenuo je da je otišao velikan našeg glumišta kojeg je krasila ogromna posvećenost umetnosti.

"Nesumnjivo, Janketić je jedan od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca koji je umeo da inspiriše kolege koje su delili pozorišnu scenu sa njim. Janketića pamtim po maestralnoj ulozi u zabranjenoj predstavi 'Kada su cvetale tikve', mada je bio jednako maestralan i na filmu i u televizijskim formatima", kazao je Vlajčić.

Umetnički direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Gorčin Stojanović kaže da je otišao jedan od najznačajnjih glumaca koji su obeležili drugu polovinu 20. i početak 21. veka.

"Od kada je 1961. godine postao deo ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Janketić je demonstrirao odanost glumi. Bez obzira u kakvoj se ulozi nalazio na pozorišnoj sceni, bila ona najsitnija i najlakša ili glavna, nikada nije pojeftinjavao glumački poziv. Bio je korektiv i putokaz za sve kolege. Nije se moglo tek tako glumiti pored Miše Janketića, ili režirati neku pozorišnu predstavu, jer je njegovo prisustvo obavezivalo na pun aganžman", rekao je Stojanović.

Glumac Vojislav Brajović napominje da smo izgubili jednog od najznačajnjih srpskih glumaca.

"Ostali smo uskraćeni za talenat, energiju i ljubav prema teškoj profesiji kao što je gluma, po čemu je Janketić bio poznat. Verujem da će tu baklju odanosti profesiji nastaviti njegov sin Marko", kazao je Brajović.

Aktuelno

Manastir Krka, svetionik pravoslavlja u Dalmaciji FOTO

Manastir Krka, kod Kistanja, u Hrvatskoj, već šest vekova je svetionik pravoslavlja u Dalmaciji, sa izuzetkom tri godine, od 1995. do 1998, kada je nakratko zapusteo, a u internatu Bogoslovije ekipa Tanjuga zatekla je ovih dana 32 đaka, uglavnom iz BiH i po neki iz Hrvatske i Srbije.

Aktuelno subota 25.05. 14:28 Komentara: 13

Počeo 10. Mikser festival

Deseti "Mikser festival", pod sloganom "Cirkuliši", posvećen održivom razvoju i cirkularnoj ekonomiji, počeo je danas u Muzeju nauke i tehnike u Beogradu međunarodnom konferencijom "Shift", u okviru koje će inostrani stručnjaci podeliti svoje iskustvo u vezi s temom festivala.

Aktuelno petak 24.05. 11:59 Komentara: 0

Kako su se stari Rimljani grejali u Čačku?

Arheološki lokalitet "Rimske terme" konačno će otvoriti svoju kapiju za organizovane ture posetilaca. Na toj lokaciji urađen je i video-nadzor, ali ne zbog lopova, već zbog nesavesnih građana koji su iz obližnje zgrade, kroz prozor, bacali đubre na ovo, za grad Čačak izuzetno važno arheološko nalazište.

Aktuelno ponedeljak 20.05. 20:40 Komentara: 17
strana 1 od 33 idi na stranu