Gorici Popović nagrada "Žanka Stokić"

Dobitnica nagrade "Žanka Stokić" za 2019. godinu je glumica Gorica Popović - jednoglasno je odlučio žiri ovog prestižnog priznanja, koje već sedamnaest godina dodeljuje Narodno pozorište, Kompanija "Večernje novosti" i Grad Požarevac, saopštili su organizatori.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen YouTube/Prakticna zena
Foto: Printscreen YouTube/Prakticna zena

Gorica Popović je stalni član Ateljea 212. Uz brojne pozorišne, filmske i televizijske uloge, naša svestrana umetnica okušala se i u rediteljskim zadacima, autorskim projektima, TV scenarijima... radila je kostime i songove za nekoliko predstava, priređivala izložbe, a na početku karijere bila je jedan od članova grupe "Suncokret" Bore Ðorđevića.

Da podsetimo, nagrada "Žanka Stokić" ustanovljena je 2003.godine na inicijativu Mire Stupice (koja je bila i doživotni predsednik žirija), a uručuje se "ličnosti koja je bogatstvom svog glumačkog izraza obeležila pozorišni, filmski i televizijski život Srbije".

U izboru dobitnika odlučuje "celokupno glumačko ostvarenje aktivnog glumca u punoj stvaralačkoj zrelosti".

Ove godine u konkurenciji je bilo devet kandidatkinja, a o dobitnici je odlučio žiri kojim je predsedavala Radmila Živković i članovi - Ivana Vujić, v. d. upravnika upravnika Narodnog pozorišta, prošlogodišnja dobitnica Nataša Ninković, glavni i odgovorni urednik Kompanije "Novosti" Milorad Vučelić, kao i pisac Goran Petrović.

Svečana dodela priznanja je 19. maja na Velikoj sceni Narodnog pozorišta.

Nagrada se sastoji od plakete koju daruje nacionalni teatar, rad akademskog slikara i scenografa Geroslava Zarića, statuete Žanke Stokić koja je dar Grada Požarevca i rad akademskog vajara Dragiše Miloševića i novčanog iznosa koji poklanjaju "Večernje novosti".

Aktuelno

Jakopo Godani dobitnik nagrade Jovan Ćirilov

Nagrada "Jovan Ćirilov – za korak dalje" u okviru 16. Beogradskog festivala igre, po odluci stručnog žirija, pripala je italijanskom koreografu Jakopu Godaniju. Nagrada se dodeljuje za triptih radova (Uzvišeni izazov, Odjeci neumorne duše, Jedinstvena reakcija) koji je izvela Drezden Frankfurt kompanija igre u Centru Sava, 11. aprila 2019. godine i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, 12. aprila 2019. godine.

Aktuelno utorak 28.05. 13:01 Komentara: 0
strana 1 od 34 idi na stranu