Preminuo američki reditelj Džon Singlton

Američki reditelj Džon Singlton, čiji je film "Boyz n the Hood" (1991) postao simbol novog talasa afroameričke kinematografije, preminuo je u ponedeljak, saopštila je njegova porodica.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 30.04.2019.

09:21

Preminuo američki reditelj Džon Singlton
Photo by Rich Fury/Getty Images

Singlton (51) je imao srčani udar 17. aprila i od tada je bio u komi. Prvi je crni reditelj nominovan za prestižnog Oskara 1992. godine u kategoriji najbolje režije za ostvarenje "Boyz n the Hood", priču o kriminalu i nasilju u četvrtima Los Anđelesa u kojima pretežno žive crnci.

Snimio je nekoliko filmova o uslovima u kojima žive Afroamerikanci u SAD, među kojima su "Poetic Justice" (1993) i "Four Brothers" (2005).

Singlton je u svojim filmovima prednost davao crnim glumcima, kao i muzičarima. U njegovim ostvarenjima su se pojavljivali reperi Ajs Kjub, Snup Dog i Basta Rajms.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: