Kakva je sudbina neprocenjivog blaga Notr Dama?

Ceo svet obišla je vest da je veliki požar zahvatio katedralu Notr Dam u Parizu. Nije bilo televizijske stanice koja nije prenosila ovu vest, a mnogi su se pitali šta će nakon požara ostati u čuvenoj katedrali.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 16.04.2019.

14:11

Kakva je sudbina neprocenjivog blaga Notr Dama?
Foto: EPA/BENOIT MOSER / BSPP / HANDOUT

Ova, 850 godina stara građevina dom je neprocenjivom blagu, muzičkim instrumentima, statuama, drevnim predmetima od drveta i religioznim relikvijama - od orgulja sa 8.000 cevi do skulpture Nikolasa Kustoua "Silazak sa krsta". Kompletna lista remek-dela smeštenih u katedrali objavljena je na njenoj internet-stranici.

"To nije jedna relikvija, ni jedan komad stakla, to je sveukupnost", rekla je Barbara Drejk Boem, viši kustos Metropoliten muzeja u Njujorku, prenosi Gardijan.

“To je sama duša Pariza, ali to nije samo za Francuze, već za celo čovečanstvo, to je jedan od najvećih spomenika i ono najbolje u civilizaciji“, dodala je ona.

Gardijan je napravio spisak stvari koje su spasene od požara, kao i one za koje se ne zna kakva im je sudbina.

Sačuvana je sveta kruna od trnja, jedna od najdragocenijih stvari u Notr Damu. Poreklom je iz Jerusalima, a navodno ju je Isus nosio tokom raspeća.

Sačuvana je i tunika Svetog Luisa. Ona potiče iz 13. veka , a Luis je učestvovao u Sedmom krstaškom ratu i kanonizovan je 1297. godine. Jedan od ogromnih vitraža u Notr Damu je takođe ostao netaknut požarom.

Ne zna se šta je sa "Silaskom s krsta", skulpturom koja se nalazi u glavnom oltaru katedrale. Prve fotografije su pokazale da je skulptura netaknuta, ali nije potvrđeno u kakvom stanju se nalazi posle gašenja požara.

U katedrali su se nalazili deo krsta na kojem je razapet Isus, kao i ekseri, ali nije potvrđeno da li su i oni "preživeli" požar.

Nije još otkriveno ni u kakvom stanju su orgulje iz 1403. godine, koje su bile sređivane 2013. godine. Takođe se ne zna ni u kakvom stanju je čuvena statua Madone i deteta, nastala u 14. veku. Ova statua je prebačena u Notr Dam davne 1818. godine.

Katedrala ima 10 zvona - najstarije "Emanuel" teško je 13 tona i napravljeno je u 15. veku, ali se ne zna u kakvom je stanju nakon požara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: