"Sve gori, ništa neće ostati", šta krije 850 godina istorije Notr Dama?

U čuvenoj katedrali Notr Dam juče je izbio veliki požar. Internetom su se proširile slike 850 godina stare građevine koja gori u plamenu. Reči portparola katedrale "Sve gori, ništa neće ostati" pogodile su Francuze, kojima je ovo jedan od najznačajnijih kulturnih i turističkih simbola.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.04.2019.

21:05

Foto: EPA-EFE/Ian Langsdon

Ova katedrala sagrađena u gotičkom stilu ima status najpopularnije crkve u Francuskoj. Njena gradnja počela je 1163, za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti. Nalazi se u Parizu, na gradskom ostrvu kraj kog protiče reka Sena.

Crkva je podignuta uz negodovanje naroda, zatim rušena i zanemarena tokom Francuske revolucije, da bi konačno postala jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija grada.

Katedrala posvećena Devici Mariji duga je 130, široka 48, a visoka 36 metara. Karakterišu je simetrični i uravnoteženi arhitektonski elementi i lepota vitraža. Ukrašava je 2230 statua rađenih u gotskom stilu.

Njena osnova je zbijena, a potporni lukovi i stubovi raspoređeni su u više redova u vidu kaskada. Upravo je Notr Dam jedna od najranijih građevina sa spoljnim letećim lukovima. Oni su se gradili kako bi pružili podršku tankim zidovima koji su sagrađeni tako da bi visoka crkva imala veće prozore.

Iako na prvi pogled dve kule Notr Dama izgledaju identično, bliži pregled otkriva da je severni toranj nešto viši od južnog.

Njena jedinstvenost se oslikava kroz bezbroj detalja, počevši od ulaznih vrata na kojima je uklesan sudnji dan.
Foto: voronin-76/depositphotos.com
U velelepnoj Bogorodičinoj katedrali krunisano je čak 25 francuskih kraljeva.

Za ovu katedralu, koja se karakteriše kao jedna od najlepših na svetu i kroz koju prođe na stotine posetilaca, vezuje se mnogo zanimljivih priča.

Jedna od njih je da je prostor na kojem se sada nalazi bio galorimski grad Lutecija, kao i da je katedrala izgrađena na ostacima paganskog hrama. Oko 1710. godine, tokom iskopavanja otkriveni su delovi oltara posvećenog Jupiteru i drugim božanstvima.

Smatra se da je čuveni francuski pisac Viktor Igo zaslužan za obnovu katedrale Notr Dam. Naime, u devetnaestom veku vlasti u Francuskoj su imale nameru da sruše gotsku katedralu jer je bila prilično ruinirana. Svojim romanom “Zvonar Bogorodičine crkve u Parizu” Igo je uspeo da probudi svest ljudi i time utiče na kasniju obnovu katadrale
Foto: sborisov/depositphotos.com
Kako piše Nacionalna geografija, usred Francuske revolucije, 1793. godine, 28 kipova biblijskih kraljeva u katedrali je srušeno i uništeno od strane mafije. Kraljl Luj XVI je pogubljen ranije iste godine, pa je ikonografija vezana za monarhiju bila pod napadom. Tek su 1977. godine otkivene glave 21 kralja tokom radova u podrumu francuske banke za spoljnu trgovinu. Sada su u obližnjem muzeju Kluni.

U Notr Damu se nalaze najveće orgulje u Francuskoj, one katedrali uključuju 8.000 cevi (neke čak iz 18. veka) i pet klavijatura, čineći ih tako najvećim orguljama u Francuskoj.
Foto: vitormarigo/depositphotos.com
Godine 2013. četiri istrošena i dotrajala zvona su zamenjena sa osam novih, od kojih je svako teško po jednu tonu. Povod za ovakvu odluku je bio da se u katedrali ponovo začuje usklađeni zvuk zvona koji se mogao čuti sve do 1686. godine, nakon čega je usledila Francuska buržoaska revolucija u kojoj su revolucionari istopili zvona.

Jedino zvono koje nije bilo istopljeno za vreme Francuske buržoaske revolucije je Emanuel zvono koje se danas smatra jednim od najlepših u Evropi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

59 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: