Norvežani vraćaju Čileu arheološka dela sa Uskršnjeg ostrva

Predstavnici norveškog muzeja Kon-Tiki i čileansko Ministarstvo kulture potpisali su sporazum o vraćanju nekoliko hiljada arheloških dela Uskršnjem ostrvu koja je polovinom 20. veka odneo norveški istraživač Tor Hejerdal.

Izvor: Beta
Podeli
Gettyimages / Ilustracija
Gettyimages / Ilustracija

Sporazum je potpisan u glavnom gradu Čilea na ceremoniji zatvorenoj za novinare i u prisustvu norveškog kraljevskog para, Haralda Petog i Sonje Haraldsen, koji borave u poseti Santijagu.

Direktor muzeja Kon-Tiki u Oslu Martin Bijel izjavio je da je u zajedničkom interesu da predmeti budu vraćeni ali je dodao da će iz tehničkih razloga proces vraćanja dela trajati duže vreme.

Potpisivanju sporazuma je prisustvoao i sin norveškog istraživača Tor Hejerdal mlađi, koji je 1995. godina bio sa ocem na Uskršnjem ostrvu.

Norveški istraživač (1914-2002) postao je svetski poznat 1947. godine zbog ekspdicije Kon-Tiki, jer je na splavu plovio od Perua do ostrva Polinezije kako bi istraživao narode Okeanije.

Čile takođe pregovara s Brtianskim muzejom u Londonu o vraćanju jedne od džinovskih statua takođe odnete sa Uskršnjeg ostrva.

strana 1 od 38 idi na stranu