Glumci najavili štrajk zbog nove direktorke

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor kritikovao je današnju odluku Skupštine grada da za vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta Sombor imenuje glumicu Vesnu Paštrović i poručio da će se boriti svim zakonskim sredstvima protiv nasilja, kako su naveli, "vlasti nad pozorištem i umetnošću uopšte".

Kultura

Izvor: Beta

Ponedeljak, 25.03.2019.

20:05

Glumci najavili štrajk zbog nove direktorke
Foto: photochecker/depositphotos.com

"Svedoci smo, po ko zna koji put, primene sile i laži aktuelne vlasti. Naime, kako je na sednici izrečeno, Osnivač je bio prinudjen na ovaj korak jer proces konkursa za izbor direktora nije sproveden od strane Upravnog odbora pozorišta. Obzirom da zaposleni imaju predstavnike u Upravnom odboru, znamo da je to notorna laž. Upravni odbor je mesecima pokušavao da dobije instrukcije od Osnivača po pitanju raspisivanja konkursa, da bi nakon samoinicijativnog stavljanja te tačke na dnevni red, sednica bila volšebno otkazana i bez obrazloženja nikad više stavljena na dnevni red", navedeno je u saopštenju.

Glumački ansambl je naveo da su zaposleni Narodnog pozorišta Sombor 11. marta uputili dopis u kome predlažu kandidata iz redova zaposlenih, ali da je gradonačelnica dopis iako potkrepljen potpisima skoro svih zaposlenih ignorisala.

"Bez obzira na to, 21. marta održana je sednica Odbora za kadrovsko-imunitetska pitanja koja usvaja odluku da Skupštini grada predloži Vesnu Paštrović. Jutro kasnije, ansambl Pozorišta ponovo upućuje dopis koji je kao rezultat proizveo neuspešan sastanak sa Gradonačelnicom, u kome je jedini argument za Paštrovićevu bio 'dajmo joj šansu', dakle ne navodeći nijedan razlog šta je to što pomenutu glumicu, čija je biografija sačinjenja od projekata koji pripadaju mahom bulevarskom i komercijalnom pozorištu, preporučuje za bilo koju rukovodeću poziciju u institucionalnom teatru, sem bliskosti vladajućoj stranci", piše u saopštenju.

Glumački ansambl je naveo da je predlog zaposlenih za vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta Sombor bila Bojana Kovačević, osoba koja sedam godina radi u tom pozorištu, pretežno u oblasti međunarodne saradnje, da je od početka njenog rada učestvovalo na više pozorišnih festivala u inostranstvu i regionu, a ostvarene su i brojne saradnje u vidu gostovanja i razmene predstava.

"Iako je izlazak na scenu najveća radost glumaca, bojimo se da nam Osnivač svojim bahatim ponašanjem i ignorantskom politikom ne ostavlja ni jednu drugu opciju do – štrajk", poručio je glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor.

Naveli su da osnivača, sa svim svojim telima i organima koji su učestvovali u donošenju te odluke, kao i Vesnu Paštrović, smatraju lično odgovornim za sve što će se u narednom periodu dogadjati u tom pozorištu.

Članovi glumačkog ansambla Narodnog pozorišta Sombor su: Saša Torlaković, Biljana Keskenović, Ivana V. Jovanović, Pero Stojančević, Srdjan Aleksić, Milijana Makević, Branislav Jerković, Marko Marković, Ninoslav Djordjević, Nemanja Bakić, Dragana Šuša, Vanja Nenadić, Danica Grubački i Aleksandar Ristoski.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: