Svečano otvorena rodna kuća pisca Borislava Mihajlovića Mihiza

Rodna kuća pisca, dramaturga, književnog kritičara Borislava Mihajlovića Mihiza u Irigu nakon obnove je danas svečano otvorena, a njegova je ćerka Mila Jovanović rekla da je Mihiz želeo da njegove mošti budu položene upravo u Irigu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Danas, posle skoro stotinu godina od njegovog rođenja, njegovi Irižani, zajedno sa predstavnicima Srpske čitaonice, ponovo će vratiti njegov duh u njegovu rodnu kuću", rekla je Mihizova ćerka, koja je zahvalila Pokrajinskoj vladi na podršci u obnovi kuće.

U obnovu koja je počela 2015. godine, Pokrajinska vlada uložila je deset miliona dinara, a prošle godine kuća je i opremljena.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da je obnavljanje rodne kuće slavnog pisca najmanje što je Pokrajina bila obavezna da uradi i bar delimično mu se oduži za sve što je u životu radio.

Podsetio je da će Centar za razvoj kulture biti deo projekta "Buđenje Fruške gore", koji je inicirala Pokrajinska vlada, a čiji je smisao da se neprocenjivo duhovno, kulturno i prirodno blago oživi.

"Ovde u Irigu, kroz snažno delovanje Srpske čitaonice - sa granicama koje su već davno omeđene, kroz mali deo svog života koji je on ovde ostavio i nasleđe kojim se Irig ponosi, jasno je da je Mihiz tu, da je i dalje među nama. Ponosan sam što smo na ovom projektu radili zajedno, opština Irig, njegova porodica i Pokrajinska vlada i što smo uspeli da ga realizujemo na način koji je dostojan Mihizovog dela", rekao je Mirović.

On je najavio da će u Irigu biti realizovan i projekat "Mihiz - šetnja kroz nasleđe" sa citatima iz njegovih dela, kao deo velikog projekta uređenja centra Iriga.

Najavio je i da će u saradnji s Vladom Srbije objaviti sabrana dela Borislava Mihajlovića Mihiza.

Današnjem događaju, osim Mihizove ćerke, prisustvovali su i pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i pesnik Matija Bećković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 38 idi na stranu