"Pre nego što smo napisali obrazloženje, Hana Selimović je odbila nagradu"

Glumice Suzana Lukić i Hana Selimović ovogodišnje su dobitnice nagrade "Petar Banićević", koju dodeljuje nacionalni teatar, u sredu je zvanično saopšteno iz te kuće.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto: Screenshot, Youtube
Foto: Screenshot, Youtube

Pročitajte još:

Kako se navodi, žiri (Tanja Šljivar, v. d. direktora Drame, Bojan Krivokapić, prošlogodišnji dobitnik, i Slavko Milanović, dramaturg) većinom glasova doneo je odluku da priznanje namenjeno glumcima do 40 godina života - ravnopravno podele Suzana Lukić i Hana Selimović.

Saopštenje je usledilo osam dana kasnije, pošto je u javnost procurila vest da je Hana Selimović na "Fejsbuku" objavila da odbija da primi nagradu, između ostalog, jer "više od četiri godine, uprkos obećanjima i odlaganjima, i bez obzira na rad i uspeh" nije postala članica ansambla Narodnog pozorišta. Iako se u saopštenju NP ni rečju ne pominje glumičino reagovanje, pretpostavlja se da se upravo na nju odnosi poslednji pasus saopštenja u kome navode da "žiri želi da ukaže i na problem zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, koji se ne odnosi samo na Narodno pozorište, nego na institucije kulture uopšte, jer uskoro nagradu 'Petar Banićević' neće imati ko da primi". U informaciji se ne pominje ni datum uručenja, a ostalo je prostora i za dilemu da li će se obe glumice pojaviti na dodeli priznanja.

"Ja sam nagradu odbila onog dana kada sam saznala da sam je dobila. Već sam rekla sve što sam imala da kažem", ističe Hana Selimović.

V. d. direktora Drame Tanja Šljivar objašnjava okolnosti i razloge kojima se, između ostalog, rukovodio žiri u ovogodišnjoj odluci:

"Redosled objavljivanja informacija je bio netipičan: svi relevantni mediji, kao i tabloidi, preneli su Hanin Fejsbuk status. Bila je brža od Direkcije Drame. Pre nego što smo obrazloženje i napisali, ona je odbila nagradu o kojoj je obaveštena telefonom. A mi smo upravo ovom podelom "na ravne časti" želeli da ukažemo na problem zapošljavanja. Uostalom, zato je i granica za dobitnike nagrade namenjene mladom glumcu i pomerena sa 35 na 40 godina. Jer, tako mladih u Narodnom pozorištu više nema. Stiglo nam je i zvanično pismo Hane Selimović sa obaveštenjem o odbijanju nagrade. I dalje stojimo iza svog stava, a svako ima pravo da priznanje odbije", kaže ona.

Obrazloženje

U obrazloženju žirija ističe se da je "Suzana Lukić u repertoaru tokom kalendarske 2018. godine ostvarila uloge u kojima je pokazala širok dijapazon glumačkih sredstava i savremeni senzibilitet okrenut kolektivnoj glumačkoj igri ('Bolivud', 'Ožalošćena porodica', 'Dom Bernarde Albe'), a da je Hana Selimović svojim dramskim ulogama u prethodnih nekoliko sezona ('Ivanov', 'Carstvo mraka', 'Carstvo nebesko') i iskazanim visokom stepenom profesionalizma u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu - pokazala da zaslužuje da postane i stalno zaposlena članica ansambla, čemu je, između ostalog, ova nagrada i preporuka."

Aktuelno

Glumci najavili štrajk zbog nove direktorke

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor kritikovao je današnju odluku Skupštine grada da za vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta Sombor imenuje glumicu Vesnu Paštrović i poručio da će se boriti svim zakonskim sredstvima protiv nasilja, kako su naveli, "vlasti nad pozorištem i umetnošću uopšte".

Aktuelno ponedeljak 25.03. 20:48 Komentara: 2

Velikani srpskog pozorišta na poštanskim markama

Na Svetski dan pozorišta, 27. marta, u Pozorištu Atelje 212 Udruženje dramskih umetnika Srbije predstaviće prigodnu poštansku marku povodom obeležavanja 100 godina svog postojanja, kao i marke iz nove serije "Velikani srpskog glumišta", izdate u saradnji sa JP Pošta Srbije.

Aktuelno ponedeljak 25.03. 10:49 Komentara: 6

"Tie Break" - hip-hop uz muziku Nine Simon

Lionska trupa "Tie Break" predstaviće se sutra u Pozorištu na Terazijama, u okviru 16. Beogradskog festivala igre, komadom "Predvorje" koja je nastala kao rezultat njihovih putovanja širom sveta i čestog boravka u hotelima gde su, kako ističu, provodili lepe i zabavne trenutke.

Aktuelno nedelja 24.03. 13:32 Komentara: 0

"Mućke" ponovo obaraju sve rekorde

Britanska humoristička televizijska serija "Mućke" (Only Fools and Horses), koja je jednom epizodom postavila rekord u televizijskoj gledanosti, sada doživljava novu popularnost u formi mjuzikla u londonskom Vest Endu.

Aktuelno subota 23.03. 09:41 Komentara: 62
strana 1 od 36 idi na stranu