"Pre nego što smo napisali obrazloženje, Hana Selimović je odbila nagradu"

Glumice Suzana Lukić i Hana Selimović ovogodišnje su dobitnice nagrade "Petar Banićević", koju dodeljuje nacionalni teatar, u sredu je zvanično saopšteno iz te kuće.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 14.03.2019.

15:20

Foto: Screenshot, Youtube

Kako se navodi, žiri (Tanja Šljivar, v. d. direktora Drame, Bojan Krivokapić, prošlogodišnji dobitnik, i Slavko Milanović, dramaturg) većinom glasova doneo je odluku da priznanje namenjeno glumcima do 40 godina života - ravnopravno podele Suzana Lukić i Hana Selimović.

Saopštenje je usledilo osam dana kasnije, pošto je u javnost procurila vest da je Hana Selimović na "Fejsbuku" objavila da odbija da primi nagradu, između ostalog, jer "više od četiri godine, uprkos obećanjima i odlaganjima, i bez obzira na rad i uspeh" nije postala članica ansambla Narodnog pozorišta. Iako se u saopštenju NP ni rečju ne pominje glumičino reagovanje, pretpostavlja se da se upravo na nju odnosi poslednji pasus saopštenja u kome navode da "žiri želi da ukaže i na problem zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, koji se ne odnosi samo na Narodno pozorište, nego na institucije kulture uopšte, jer uskoro nagradu 'Petar Banićević' neće imati ko da primi". U informaciji se ne pominje ni datum uručenja, a ostalo je prostora i za dilemu da li će se obe glumice pojaviti na dodeli priznanja.

"Ja sam nagradu odbila onog dana kada sam saznala da sam je dobila. Već sam rekla sve što sam imala da kažem", ističe Hana Selimović.

V. d. direktora Drame Tanja Šljivar objašnjava okolnosti i razloge kojima se, između ostalog, rukovodio žiri u ovogodišnjoj odluci:

"Redosled objavljivanja informacija je bio netipičan: svi relevantni mediji, kao i tabloidi, preneli su Hanin Fejsbuk status. Bila je brža od Direkcije Drame. Pre nego što smo obrazloženje i napisali, ona je odbila nagradu o kojoj je obaveštena telefonom. A mi smo upravo ovom podelom "na ravne časti" želeli da ukažemo na problem zapošljavanja. Uostalom, zato je i granica za dobitnike nagrade namenjene mladom glumcu i pomerena sa 35 na 40 godina. Jer, tako mladih u Narodnom pozorištu više nema. Stiglo nam je i zvanično pismo Hane Selimović sa obaveštenjem o odbijanju nagrade. I dalje stojimo iza svog stava, a svako ima pravo da priznanje odbije", kaže ona.

Obrazloženje

U obrazloženju žirija ističe se da je "Suzana Lukić u repertoaru tokom kalendarske 2018. godine ostvarila uloge u kojima je pokazala širok dijapazon glumačkih sredstava i savremeni senzibilitet okrenut kolektivnoj glumačkoj igri ('Bolivud', 'Ožalošćena porodica', 'Dom Bernarde Albe'), a da je Hana Selimović svojim dramskim ulogama u prethodnih nekoliko sezona ('Ivanov', 'Carstvo mraka', 'Carstvo nebesko') i iskazanim visokom stepenom profesionalizma u poslu i odnosu prema Narodnom pozorištu - pokazala da zaslužuje da postane i stalno zaposlena članica ansambla, čemu je, između ostalog, ova nagrada i preporuka."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: