Oskarom nagrađen film "Slobodan i sam" na Beldoksu

Na predstojećem festivalu Beldoks, koji će biti održan u Beogradu od 8. do 15. maja, biće prikazana četiri filma koji su ove godine bili u nominaciji za Oskara za najbolji dugometražni dokumentarni film, među kojima je i dobitnik tog prestižnog priznanja "Slobodan i sam", najavili su organizatori Beldoksa.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: flas100/depositphotos.com
Foto: flas100/depositphotos.com

Peti nominovani film je publika Beldoksa imala prilike da pogleda još prošle godine, kao deo takmičarskog programa. Autorski dvojac Džimi Čin i Elizabet Čai Vasarelji izveli su neverovatan vizuelni spektakl prateći Aleksa Honolda, prvu osobu koja se slobodnim stilom uspela na najviše vrhove sveta.

Bez konopaca i bezbednosne opreme, Honold je dostigao nemoguće, upisavši se tako u istoriju. Za Nacionalnu geografiju, film "Slobodan i sam" predstavlja najskuplji i najambiciozniji projekat do sada, tako da se i nije dovodilo u pitanje da će ovo ostvarenje odneti najznačajnije priznanje u svetu filma ove godine.

U nominaciji za Oskara ove godine bili su još i filmovi "Okrug Hejl ovog jutra, ove večeri", "U raskoraku" i "RBG", koje će publika Beldocsa imati prilike premijerno da vidi.

Prvi film, sačinjen od intimnih vinjeta iz života jedne male crnačke zajednice u okrugu Hejl, u američkoj državi Alabami, kritika je hvalila do nebesa. Vizuelna poetičnost ovog ostvarenja okriva neke skrivene detalje o ljudima koji, kao i svugde drugde, žive negde blizu nas, a o kojima ne razmišljamo mnogo. Reditelj Ramel Ros sa svojim prvim filmom već je pokazao visoku filmsku pismenost, za koju se s pravom našao među nominovanim za Oskara.

Treći film, "U raskoraku" reditelja Binga Liua, spaja ponovo trojicu mladića koji beže od svojih porodica i poljuljanih porodičnih odnosa u rodnom gradiću. Dok voze skejtove i deluje krajnje bezbrižno, oni zapravo pripovedaju o neobičnim i neverovatnim iskustvima koja su poljuljala njihovo prijateljstvo.

Film "U raskoraku" ispričan je, za ovu vrstu dokumentarca, iz vrlo neobičnih perspektiva, što su i kritika i publika smatrale originalnim i dočekale sa posebnim pohvalama. "RBG" su u stvari inicijali sudije američkog Vrhovnog suda Rut Bejder Ginsberg, osobene zvezde tamošnje javne scene i pop kulturne ikone.

Čime je postala tako poznata i zbog čega je okupila tako veliki broj sledbenika otkrivaju autorke ovog filma Betsi Vest i Džuli Koen, i same očito fascinirane njenim likom i delom. U godinama borbe za jednakost polova i ženska prava, film "RBG" je poput prvoborca, ističući jednu ženu u njenoj istrajnosti i doslednosti.

Aktuelno

Glumci najavili štrajk zbog nove direktorke

Glumački ansambl Narodnog pozorišta Sombor kritikovao je današnju odluku Skupštine grada da za vršioca dužnosti direktora Narodnog pozorišta Sombor imenuje glumicu Vesnu Paštrović i poručio da će se boriti svim zakonskim sredstvima protiv nasilja, kako su naveli, "vlasti nad pozorištem i umetnošću uopšte".

Aktuelno ponedeljak 25.03. 20:48 Komentara: 2

Velikani srpskog pozorišta na poštanskim markama

Na Svetski dan pozorišta, 27. marta, u Pozorištu Atelje 212 Udruženje dramskih umetnika Srbije predstaviće prigodnu poštansku marku povodom obeležavanja 100 godina svog postojanja, kao i marke iz nove serije "Velikani srpskog glumišta", izdate u saradnji sa JP Pošta Srbije.

Aktuelno ponedeljak 25.03. 10:49 Komentara: 6

"Tie Break" - hip-hop uz muziku Nine Simon

Lionska trupa "Tie Break" predstaviće se sutra u Pozorištu na Terazijama, u okviru 16. Beogradskog festivala igre, komadom "Predvorje" koja je nastala kao rezultat njihovih putovanja širom sveta i čestog boravka u hotelima gde su, kako ističu, provodili lepe i zabavne trenutke.

Aktuelno nedelja 24.03. 13:32 Komentara: 0

"Mućke" ponovo obaraju sve rekorde

Britanska humoristička televizijska serija "Mućke" (Only Fools and Horses), koja je jednom epizodom postavila rekord u televizijskoj gledanosti, sada doživljava novu popularnost u formi mjuzikla u londonskom Vest Endu.

Aktuelno subota 23.03. 09:41 Komentara: 62
strana 1 od 36 idi na stranu