Ko će zameniti Ćustića na čelu Beogradskog dramskog pozorišta?

U trci za mesto direktora Beogradskog dramskog, kako nezvanično saznaju "Novosti", od sedam kandidata ostalo je njih troje: Olivera Viktorović (glumica i rukovodilac PAN teatra) Pavle Pekić, (član glumačkog ansambla) i Predrag Kolarević, glumac i politikolog. Da li će neko od njih i stati na čelo pozorišta na Crvenom krstu, odluka je koju će doneti osnivač kuće, Skupština grada.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 10.03.2019.

14:05

Ko će zameniti Ćustića na čelu Beogradskog dramskog pozorišta?
Foto: Screenshot, Youtube

Za sada je Upravni odbor ovim umetnicima dao "prelaznu ocenu" za dalje nadmetanje, dok je ostalo četvoro uskraćeno za tu mogućnost iz administrativnih razloga, odnosno manjkavosti dokumentacije koju su priložili uz svoju kandidaturu. Da podsetimo, za ovu odgovornu funkciju javili su se i dosadašnji direktor Slobodan Ćustić, producent Miloš Vidović, organizator u BDP Biljana Ramić i Branko Miloradović, direktor Centra za kulturu Mladenovac.

"Nije UO odbio moju dokumentaciju nego pravnica Sekretarijata za kulturu", kaže Slobodan Ćustić i dodaje:

"Bila je prisutna na dve sednice UO: na prvoj nije imala primedaba, dok je na drugoj odbila moju dokumentaciju. A razlog je što mi na predlogu programa rada i razvoja kuće u naredne četiri godine nedostaje naslov na vrhu stranice! Ovo je kao da uđete u prodavnicu i optužite prodavca što ispod gajbe jabuka ne piše da su to jabuke."

Zato je dosadašnji direktor uložio i žalbu, navodeći da u "Javnom konkursu za imenovanje direktora nije naznačeno u kojoj formi bi trebalo da bude predlog programa, već da je to volja pojedinca", pa smatra da je njegova dokumentacija neosnovano odbijena i moli da UO preispita odluku.

"Pošto nisam mogao blagovremeno da dostavim sva uverenja (jer je bila potrebna određena procedura), ono što je nedostajalo predao sam po završetku konkursa, a pre sednice Upravnog odbora", objašnjava Miloš Vidović.

"Reč je o uverenju iz MUP-a da nisam kažnjavan. Dao sam ga naknadno, ali sam na vreme dostavio potvrdu da čekam ovo uverenje. Nedostajala je i overena kopija diplome, koju sam takođe doneo pre sednice UO. Moram da kažem i da su članovi UO bili podeljeni u mišljenju da li, ili ne, treba prihvatiti dopunjenu dokumentaciju. Iako verujem da imam osnova, nisam se žalio. Koliko znam, i preostalo dvoje kandidata "otpalo" je iz istih, a ne stručnih razloga", kaže Vidović.

Aleksandar Stamatović, predsednik UO Beogradskog dramskog, potvrđuje da je kod četvoro kandidata bilo reči o nepotpunoj ili neblagovremeno dostavljenoj dokumentaciji:

"Zakonski, oni imaju pravo žalbe osnivaču, mada žalba ne usporava postupak. Osnivač može da prihvati ili odbije žalbu, a ako je ne prihvati, kandidat može da se žali i sudu", objašnjava Stamatović.

"Izbor se zvanično "zatvara" sledećeg četvrtka, 14. marta, kada će isteći trideset dana od završenog konkursa i roka u kom postoji mogućnost za žalbu. Upravni odbor još nije Skupštini grada dostavio listu kandidata s kojima je obavljen razgovor, što ćemo uraditi u zakonskom roku. Inače, poslednju sednicu, ovim povodom, održaćemo naredne nedelje", ističe on.

Upravni odbor

U Upravnom odboru Beogradskog dramskog pozorišta, koji je prošle jeseni imenovala Skupština grada, predsednik je solista beogradske Opere Aleksandar Stamatović, dok su članovi (iz redova zaposlenih) glumci Nataša Marković i Milorad Damjanović, a u ime osnivača - dramski pisac Snežana Kutrički i glumac Petar Benčina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: