"Sad samo da bude zanimljivo i da mnogo ne dira, brate" VIDEO

"Što sam stariji sve mi je više stalo i sve sam strožiji prema situaciji koja vlada oko pozorišta. Pozorište me zanima, nešto se tu izgubilo. Šta? To bi bila duža priča."

Kultura

Izvor: B92

Petak, 22.02.2019.

16:00

Foto: TV Prva / Printscreen

Ovako govori legendarni glumac Petar Božović, a na pitanje o brojnim ulogama koje je odbio i scenarijima koji su dolazili do njega odgovara:

"Sad samo da bude zanimljivo, ne znam za koga. Ako radite, treba da ima neku poruku i neku opomenu, nešto... Sad da bude zanimljivo i da mnogo ne dira, brate".

Njegove uloge je teško nabrojati, bilo one filmske bilo pozorišne...Pozorištu, tačnije Narodnom pozorištu, čiji je bio član od od 1984. do 1994. ponovo se vratio posle 25 godina, ulogom Ahmeda u predstavi Hasanaginica. Večeras možete da uživate u njegovoj poetskoj večeri, poetskom koncertu "Vetar lišće i ja!".

"Iz teksta sam izvukao naslov za večerašnji poetski koncert. Sastoji se iz dva dela, prvi je 'Vera Pavladoljska' Matije Bećkovića uz pratnju gitare Dejana Vozlića, a drugi deo 'Zapisi o crnom Vladimiru' Stevana Raičkovića uz violončelistkinju Radmilu Knežević."

Poetski koncert Petar Božović će održati večeras od 20 sati u Domu omladine.

Njegova namera je da mlađoj generaciji približi poeziju kao najveću tvorevinu ljudske duhovnosti, kao i da starije generacije podseti i vrati u vreme kada je poezija bila sastavni deo kulturnog odrastanja.

"Sve se svodi na individualne pokušaje", kaže iskusni glumac.

Na pitanje o pauzi u pozorištu pojašnjava da čovek nikad ne može otići iz pozorišta.

"To je monaško zanimanje. Za mene je pozorište crkva, celog života bilo gde. Čovek dobije talenat ne da bi se kitio.. Što sam stariji sve mi je više stalo i sve sam strožiji prema situaciji koja vlada oko pozorišta. Pozorište me zanima, nešto se tu izgubilo. Šta? To bi bila duža priča."

Na pitanje o odbijanju uloga kaže da je svašta dolazilo do njega.

"Sad samo da bude zanimljivo, ne znam za koga.. Ako radite, treba da ima neku poruku i neku opomenu, nešto... sad da bude zanimljivoo i da mnogo ne dira, brate".

U Hasanaginici u Narodnom pozorištu zamenio je pokojnog kolegu Predraga Ejdusa, Žarko Laušević je prve glumačke korake načinio sa Božovićem, a šta o svemu tome priča možete videti u prilogu emisije "150 minuta".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: