Italijanska izložba gostuje u Narodnom muzeju

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, kao i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, 7. marta u Narodnom muzeju u Beogradu biće otvorena izložba "Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kidji u Ariči".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: ToskanaInc/Depositphoto.com
Foto: ToskanaInc/Depositphoto.com

Postavka obuhvata 55 značajnih dela iz Palate Kii u Ariči, gradu blizu Rima, a reč je o izuzetno reprezentativnoj kolekciji barokne umetnosti koja predstavlja Rim kao glavno sedište njenog širenja i ovana Lorenca Berninija kao jednog od najznačajnih baroknih umetnika uopšte.

Na izložbi će biti predstavljena dela baroknih majstora meu kojima su Pjetro da Kortona, Borgonjone, Salvator Roza, oani Batista Gauli, Kavalijer d'Arpino, Ačinto Iminjani, Matija Preti, Andrea Poco, kao i francuski i flamanski umetnici koji su boravili u Rimu u to doba.

Pored istorijskog, alegorijsko-religioznog i mitološkog slikarstva, izložba nudi i primere različitih žanrova koji su bili omiljeni klijentima toga doba: portret, pejzaž i pripremni nacrt za velike dekorativne freske.

Kolekcija Palate u Ariči vezana je za plemićku porodicu Kii čije ime nosi, porodicu bankara iz Sijene koja je bila meu najznačajnijim u Rimu u 17. veku, i u potpunosti odslikava kosmopolitsku klimu večnog grada iz tog perioda.

Izložbu "Berninijeva škola i rimski barok. Remek-dela iz Palate Kii u Ariči" priredio je profesor Frančesko Petruči, konzervator Palate Kii u Ariči, a organizovao "Glocal Project" u saradnji sa Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Narodnim muzejom u Beogradu.

Prva italijanska izložba predstavljena u Narodnom muzeju, koji je tada nosio naziv Muzej kneza Pavla, održana 1938. godine, bila je "Italijanski portret kroz vekove".
Izložba se organizuje u godini kada Narodni muzej obeležava 175 godina postojanja i moći će da se pogleda do 26. maja.

strana 1 od 35 idi na stranu