Mudroslovlje u Filharmoniji

Prvi put pod dirigentskom palicom Lija Mekfola, Beogradska filharmonija nastupa zajedno sa violistom Sašom Mirkovićem, u petak 22. februara (Kolarac, 20h). Solista će izvesti "Godišnja doba", delo koje mu je posvetila kompozitorka Dragana Jovanović, a na programu su još kompozicije Mendelsona i Elgara.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 21.02.2019.

13:44

Mudroslovlje u Filharmoniji
Foto: Thinkstock/ilustracija

Po mišljenju domaćih kritičara, "najbolji srpski violista" i "harizmatični umetnik prepun entuzijazma", Saša Mirković je aktivan kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, kao pedagog i organizator muzičkog života. Mirković je i jedan od umetnika koji sa radošću izvodi dela Dragane Jovanović, kako u Srbiji tako i u inostranstvu, a sa Beogradskom filharmonijom sviraće njena "Godišnja doba" za solo violu, gudački orkestar, električno čembalo i harfu. Iako naslovom asociraju na istoimeno Vivaldijevo ostvarenje, ona donose potpuno drugačiji izraz i mešavinu različitih stilova.

Filharmonijski orkestar prvi put predvodi dirigent mlađe generacije Lijo Mekfol, čiji se orkestarski repertoar kreće od klasične do savremene muzike, kao i u sferi opere. Treći koncert iz ciklusa Mudroslovlje, otvara "Lepa Meluzina" Feliksa Mendelsona koji se smatra najvećim muzičkim vunderkindom nakon Mocarta.

Program zatvara muzička mozgalica "Enigma varijacije" Edvarda Elgara, prava zagonetka u kojoj se skriva muzički kriptogram.

Sto ulaznica za stajanje biće dostupno sat vremena uoči koncerta, odnosno od 19 časova na blagajni Kolarca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: