"Posle ovakve odluke možemo da očekujemo finale Zadruge na sceni pozorišta"

Odluka da se scena "Rade Marković" Beogradskog dramskog pozorista (BDP) ustupi događaju "Balkan Awards" poslovno je loša, ukazuje danas u zajedničkom saopštenju više do 20 glumica i glumaca ove pozorišne kuće, koji se toj odluci oštro protive i poručuju da estradi nije mesto na sceni BDP.

Izvor: Danas
Podeli
Foto: Valevenezia/ depositphotos.com
Foto: Valevenezia/ depositphotos.com

Oni podsećaju da je BDP, prema Statutu, osnovano da bi "pomoglo da se upoznamo sa onim što se dešavalo na vodećim svetskim pozornicama" i protive se korišćenju na ovaj način scene koja nosi ime jednog od najznačajnijih jugoslovenskih glumaca 20. veka. Smatramo da se time obesmišljava postojanje pozorišta i njegova misija, i izneverava pozorišna publika, napominju glumice i glumci BDP, a prenosi Danas.

Beogradsko dramsko pozorište i njegov ansambl ne deli vrednosti "Balkan Awards", objašnjava se u saopštenju i konstatuje da je to "manifestacija šunda, kiča i najgoreg ukusa", kojoj nije mesto na sceni gradskog pozorišta.

Na scenama ovog pozorišta su nastupali velikani pozorišne umetnosti koji su tu ostvarili neke od najboljih predstava tadašnjeg trenutka. Pozorište treba da predstavlja ustanovu koja se bavi prosvećivanjem društva, ističu glumice i glumci BDP.

Oni predviđaju da, posle ovakve odluke uprave, mogu "jedino još očekivati finale Zadruge i Parova na velikoj sceni".

"U cilju sprečavanja dalje degradacije pozorišta i glumačkog poziva oštro se protivimo ovoj odluci", naglašavaju glumice i glumci BDP i glasno kažu da estradi nije mesto na sceni tog pozorišta.

Saopštenje su potpisali Ivan Tomić, Paulina Manov, Nataša Marković, Vesna Čipčić, Ljubinka Klarić, Andrej Šepetkovski, Slobodan Boda Ninković, Ivana Nikolić, Anja Alač, Jelisaveta Orašanin, Marko Živić, Milica Zarić, Vladan Milić, Slađana Vlajović, Sandra Bugarski, Milan Čučilović, Aleksandar Alač, Jadranka Selec, Jovo Maksić, Pavle Pekić i Lako Nikolić.

Film/TV

Nova operska scena u Beogradu: "Don Đovani" u Vuku

U želji da proširi i osnaži svoju programsku delatnost, uvođenjem novih oblika izvođačko-scenskih praksi, u UK "Vuk Stefanović Karadžić" u subotu, 23. februara svečano će biti otvorena nova operska scena u Beogradu izvođenjem opere "Don Đovani" sa specijalnim gostima iz Kine.

Aktuelno petak 22.02. 14:15 Komentara: 0

"Mešu Selimović" dele Alek Vukadinović i Milo Lompar

Nagrada "Meša Selimović", koju dodeljuje kompanija "Večernje novosti", pripala je za 2018. godinu ravnopravno Aleku Vukadinoviću za zbirku poezije "U vatri se Bog odmara", u izdanju "Konrasa", i Milu Lomparu za studiju "Crnjanski - biografija jednog sećanja", u izdanju "Pravoslavne reči".

Aktuelno petak 22.02. 12:52 Komentara: 1

Italijanska izložba gostuje u Narodnom muzeju

Povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Italije i Srbije, kao i 10 godina od uspostavljanja strateškog partnerstva između Rima i Beograda, 7. marta u Narodnom muzeju u Beogradu biće otvorena izložba "Berninijeva škola i rimski barok.

Aktuelno petak 22.02. 10:06 Komentara: 0
strana 1 od 33 idi na stranu