Posthumno izvinjenje Orvelu: Mislili su da će tekst uvrediti kontinent

Britanski savet posthumno se izvinio zbog toga što je 1946. odbio da objavi esej Džordža Orvela o engleskoj kuhinji jer nije bio siguran da li je tekst uvredljiv za čitaoce na kontinentu.

Izvor: Tanjug, Hina
Podeli
Foto: Screenshot, Youtube
Foto: Screenshot, Youtube

Organizacija koja promoviše britansku kulturu i jezik širom sveta, objavila je blog "Izvinjenje gospodinu Orvelu".

Analitičar Alisder Donaldson napisao je da se čini da je Britanski savet pre 70-ak godina želeo da izbegne objavljivanje eseja o hrani, čak i onaj koji je pominjao pogubne posledice ratnih nestašica nakon zime 1945. godine u kojoj su mnogi trpeli od gladi.

Orvelu je objašnjeno da ne bi bilo pametno objaviti esej "U odbranu engleske kuhinje" tako brzo nakon zime u kojoj nije bilo hrane i u trenutku kad su posleratni obroci bili racionisani.

Kraća verzija Orvelovog eseja objavljena je u listu "Ivning standard" (Evening Standard). U naručenom eseju Orvel je izneo svoja zapažanja o engleskoj kuhinji i uključio nekoliko recepata.

Pisac Džordž Orvel, koji je umro 1950. u 46. godini, najpoznatiji je po svojim romanima "1984" i "Životinjska farma".

Aktuelno

Beograd domaćin konferencije LIBER

U petak 15. februara od 10 časova u Univerzitetskoj biblioteci "Svetozar Marković" u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije, biće potpisan sporazum o organizaciji godišnje LIBER konferencije u Beogradu 2020. godine.

Aktuelno petak 15.02. 08:00 Komentara: 0

Ćustić: Kolege su neupućene, BDP trpi štetu

Vršilac dužnosti direktora Beogradskog dramskog pozorišta Slobodan Ćustić izjavio je da su otkazali dodelu "Balkan Awards", koja je trebalo da se održi u tom teatru 21. februara, da se ne bi stvarala dodatna tenzija, ocenivši da su glumci, koji su bili protiv održavanja dog dogadjaja, svojim postupkom naneli veliku štetu pozorištu.

Pozorište utorak 12.02. 20:23 Komentara: 56
strana 1 od 31 idi na stranu