"U kafani je Zoran Radmilović prelaprdao, pa završio u policijskoj stanici"

Krajem prošlog meseca preminula je velika pozorišna i filmska glumica Dina Rutić. Bila je supruga Zorana Radmilovića, legende srpskog glumišta, čoveka čiji šarm, uticaj i replike kao da dobijaju na značaju sa svakom godinom koja prođe od njegove prerane smrti.

Kultura

Izvor: Nedeljnik

Četvrtak, 07.02.2019.

10:01

Iz porodiènog albuma Zorana Radmiloviæa

O Zoranu Radmiloviću, o njegovoj vanvremenskoj ljubavi sa Dinom, o onome što je glumac govorio u čuveni brk, o njegovim navikama, vicevima, gegovima, demonima, o njegovoj pobuni i stavovima, za novi Nedeljnik su pričali njegovi prijatelji, članovi porodice i oni koji su ga cenili...

"Šala (i te kakva zbilja) nastavlja se u kafani kada Zoran, alijas Ibi, identifikuje te vlastodršce, drugove rukovodioce, sakrije se iza stolice kao dete, uperi u njih prst i sve ih, imitirajući štektanje izmitraljira", priča za Nedeljnik Dejan Čavić, autor knjige "Urbana glumačka moderna Ateljea 212".

"Bilo im je bilo izuzetno neprijatno, ali i prijatno: jesu razotkriveni, ali su ostali u centru pažnje, a to je ono što njima uvek najviše godi. Igra u produžetku postaje ulična, igra se stalno. Tako je u Dubrovniku, u Ulici od Puča, zdipio epitrahilj iz pravoslavne crkve, zabavljao općinstvo pokazujući kako i crkva jeste jedan veliki teatar - ali nijednog trenutka ne sprdajući se sa religijom. Igra se nastavlja čak i u zatvoru, ali ni tu joj nije kraj. Nema kraja. Jednom se u kafani Zoran prelaprda, nepoćudno nešto po mišljenju narodne milicije o narodnoj vlasti reče, pa u haps ga strpaše. Probde noć u stanici u Majke Jevrosime, ode sutradan Mihiz da ga vadi, komandir ga pusti, a on će: 'Ne idem ja kući bez drugara sa kojima sam ovde noć proveo. Zovite mi advokata!' Učestvovao je 1968. na studentskim protestima, govore držao i noći provodio na Filozofskom fakultetu. Ovi sadašnji rukovodioci srećni su, a ni svesni toga nisu, što Zoran Radmilović nije živ. Teško bi preživeli sve što bi im rekao i radio; vispreno, duhovito, kratko i jasno u brk bi im sasuo ko je ko i šta je šta."

U novom Nedeljniku čitajte još:

- Ekskluzivni intervju: Ivan Ivanović o tome zašto je napustio Prvu i o novoj emisiji "Skromno veče sa Ivanom Ivanovićem"

- Uvodnik Veljka Lalića: Ugovor sa političarima

- Analiza Zorana Panovića: U susret Oskaru i 9. martu

- Otvoreno: Lekcije protesta posle dva meseca - piše Boban Stojanović, FPN

- Kolumna Ljiljane Smajlović: Hladni građanski rat

- Košarka, politika, Sergej Trifunović: Ponoćno tvitovanje predsednika KK Partizan

- LGBT, porodica i premijerkina prinova

- Zagađenje u Beogradu: Kakav vazduh dišemo

- Raskopčavanje mita: Miki Manojlović protiv glumaca

- Putešestvije Miroslavljevog jevanđelja

- Ivo Andrić kao politički savetnik
- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Nova trka u naoružavanju i kraj bipolarnog sveta

- Predsednički izbori u Ukrajini: I Kijev ima svog komičara

- Kolumna Mihaila Medenice: Poslednji ples s cigaretom

- Sećanje na Zorana Radmilovića: Sreća je za vlast što nije danas živ

- Ekskluzivna kolumna pisca Marija Vargasa Ljose

- True crime: "Ubica sa Tvitera" i zločin o kojem se govori

- Intervju: Algiers

- Redovni dodatak Nedeljnika i CRI: Kina danas

Fotografaija iz porodičnog albuma Zorana Radmilovića i objavljena je u Nedeljniku zahvaljujući njegovoj sestričini Seleni Vicković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: