"Kultura otpora podrazumeva i antifašizam i antikapitalizam"

Kulturološkinja Milena Dragičević Šešić izjavila je da je zaostavština koju je proizvela nezavisna kulturna scena tokom devedesetih godina prošlog veka najvrednija kulturna zaostavština koju iz tog perioda svoje istorije Srbija ima.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2019.

09:30

Printscreen YouTube/RTS 3 - Zvanièni kanal

"Nezavisna kulturna scena i njene institucije moraju da prave svoje arhive, ako ih već nisu napravili, kao zaostavštinu za budućnost alternativnih pokreta, umetničkih udruženja i kolektiva", rekla je sinoć Milena Dragičević Šešić na promociji svoje knjige "Umetnost i kultura otpora" u Novom Sadu.

Prema njenim rečima, mlade i buduće generacije kroz to mogu da uče šta je pravo na pobunu, pravo na slobodnu reč, pravo na slobodno mišljenje. Ona je ocenila da kultura otpora podrazumeva i antifašizam i antikapitalizam.

Kao primer kulture otpora navela je performanse koje svakog 10. jula izvode Žene u crnom u Beogradu, a nakon toga 11. jula odlaze u Srebrenicu, na komemoracijama žrtvama genocida.

"To je jedan veoma hrabar čin, a one se uvek susreću sa velikim otporima", rekla je Milena Dragičević Šešić.

Pre promocije knjige u "Šok zadruzi" otvorena je izložba "25 godina - bez ishodišta - od Led Arta do Šok zadruge", koja predstavlja izvod iz arhivske građe nezavisnih umetničkih udruženja Led art, Art klinika i Šok zadruga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: