Izložba radova učenika o Holokaustu u Beogradskoj sinagogi

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta sinoć je u beogradskoj sinagogi Sukat Šalom otvorena izložba učeničkih radova iz cele Srbije, na temu ''''Holokaust - kultura sećanja''''.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 30.01.2019.

08:13

Izložba radova učenika o Holokaustu u Beogradskoj sinagogi
Foto: Tanjug/Tanja Valiæ

Reč je o radovima prikupljenim tokom kokursa organizacije "Haver Srbija", koji je pokrenut pre tri godine.

Prema rečima izvršne direktorke te organizacije Sonje Viličić, na izložbi su predstavljena 152 literarna, likovna i multumedijalna rada - fotografije, crteži, eseji, pesme, kratki filmovi.

Ona je dodala da je izložba održana u okviru manifestacije "Hineni Hineni'''' na kojoj su i učenici Železničke tehničke škole iz Beograda, Osnovne škole "Vožd Karađorđe" i studenti Fakulteta muzičke umetnosti, na temu Holokausta pevali i čitali priče.

"Ovaj događaj organizujemo povodom Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta i ovaj događaj na neki način kruniše ono čime se mi bavimo tokom cele godine, a to je da držimo radionice đacima u školama na temu Holokausta, jevrejske kulture i diskriminacije u društvu danas", rekla je ona.
Foto: Tanjug / Tanja Valiæ
"Hineni" je izvorno biblijska reč, koju prvi put izgovara Avram kada mu se Bog obraća i saopštava mu da treba da žrtvuje svog sina Isaka.

Takođe, to je i naziv molitve koja upućuje na poniznost i odmerenost i koja se izgovara u vreme praznika Roš Hašana, odnosno jevrejske Nove godine. Na hebrejskom jeziku "Hineni" znači "(Bože), ovde sam".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: