Preminula glumica i supruga Zorana Radmilovića

U Beogradu je, u 76. godini, umrla filmska i pozorišna glumica Dina Rutić (1943 - 2019), supruga barda naše scene.

Kultura

Izvor: Novosti, Blic

Četvrtak, 24.01.2019.

11:45

Preminula glumica i supruga Zorana Radmilovića
Foto: Screenshot, Youtube

U Beogradu je, u 76. godini, preminula filmska i pozorišna glumica Dina Rutić (1943 - 2019), supruga barda naše scene Zorana Radmilovića.

Rođena je u umetničkoj porodici, roditelji Ivka i Jaža takođe su bili glumci. Tokom studija književnosti debitovala je u filmu Vatroslava Mimice "Prometej sa otoka Viševice" 1964, u "Sutjesci" je igrala bolničarku Ljubicu, simpatiju Save Kovačevića...

Najaktivnija je bila tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u ostvarenjima "Dečak i violina", "Opasni susreti", "Marija", "Ruski car" i drugo. U "Provodu" Mome Kapora glumila je zajedno sa suprugom Zoranom Radmilovićem.
Foto: Screenshot, Youtube
Nije bila očarana glumom kao profesijom. To je potvrdila i u intervjuu marta 1966. godine kada je predstavljena kao najzapaženija beogradska glumica.

"Na filmu i televiziji sam zaista samo privremeno. To nije moja profesija. Studiram književnost, za sada uspešno, pa i uprkos tome što sam katkad angažovana na filmu ili na malom ekranu, najviše me privlači svet knjiga", rekla je tada Dina, u kojoj su mnogi videli novu Milenu Dravić.

Radeći na "Provodu" pohvalila je tada Zorana Radmilovića. Između ostalog, rekla je da je on vrstan glumac i prijatan za saradnju, zbog čega bi, kako je istakla, ponovo volela da radi s njim. Radmiloviću je to samo bila potvrda intuicije koju je imao od kada je ugledao Dinu: "Ova mala će biti moja žena."

S njim u braku dobila je 1974. ćerku Anu, a posle Zoranove smrti povukla se iz javnosti.

Njihova ćerka Ana Radmilović, inače, književnica i novinarka, iznenada je preminula u februaru 2017. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: