Preminula glumica i supruga Zorana Radmilovića

U Beogradu je, u 76. godini, umrla filmska i pozorišna glumica Dina Rutić (1943 - 2019), supruga barda naše scene.

Izvor: Novosti, Blic
Podeli
Foto: Screenshot, Youtube
Foto: Screenshot, Youtube

U Beogradu je, u 76. godini, preminula filmska i pozorišna glumica Dina Rutić (1943 - 2019), supruga barda naše scene Zorana Radmilovića.

Rođena je u umetničkoj porodici, roditelji Ivka i Jaža takođe su bili glumci. Tokom studija književnosti debitovala je u filmu Vatroslava Mimice "Prometej sa otoka Viševice" 1964, u "Sutjesci" je igrala bolničarku Ljubicu, simpatiju Save Kovačevića...

Najaktivnija je bila tokom šezdesetih i sedamdesetih godina u ostvarenjima "Dečak i violina", "Opasni susreti", "Marija", "Ruski car" i drugo. U "Provodu" Mome Kapora glumila je zajedno sa suprugom Zoranom Radmilovićem.

Foto: Screenshot, Youtube
Foto: Screenshot, Youtube

Nije bila očarana glumom kao profesijom. To je potvrdila i u intervjuu marta 1966. godine kada je predstavljena kao najzapaženija beogradska glumica.

"Na filmu i televiziji sam zaista samo privremeno. To nije moja profesija. Studiram književnost, za sada uspešno, pa i uprkos tome što sam katkad angažovana na filmu ili na malom ekranu, najviše me privlači svet knjiga", rekla je tada Dina, u kojoj su mnogi videli novu Milenu Dravić.

Radeći na "Provodu" pohvalila je tada Zorana Radmilovića. Između ostalog, rekla je da je on vrstan glumac i prijatan za saradnju, zbog čega bi, kako je istakla, ponovo volela da radi s njim. Radmiloviću je to samo bila potvrda intuicije koju je imao od kada je ugledao Dinu: "Ova mala će biti moja žena."

S njim u braku dobila je 1974. ćerku Anu, a posle Zoranove smrti povukla se iz javnosti.

Njihova ćerka Ana Radmilović, inače, književnica i novinarka, iznenada je preminula u februaru 2017. godine.

strana 1 od 37 idi na stranu