Superstar na klarinetu sa Beogradskom filharmonijom

Prvi klarinet Berlinske filharmonije Andreas Otenzamer nastupiće dve večeri zaredom sa Beogradskom filharmonijom, 24. i 25. januara, u Kolarčevoj zadužbini.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.01.2019.

10:56

Superstar na klarinetu sa Beogradskom filharmonijom
Foto: Promo

Pod dirigentskom palicom Hansa Grafa, na programu će biti dela Vebera, Dvoržaka i Malera. Nakon fantastičnog Sergeja Nakarjakova koji je potpuno opravdao nadimak "Paganini na trubi", Filharmonija predstavlja još jednog virtuoza na duvačkom instrumentu, ovog puta na klarinetu.

Otenzamer je od onih izvođača koji dokazuju da se i u klasičnoj muzici može biti superstar. Dolazi iz austrougarske muzičke porodice - njegov brat, a donedavno i otac, prvi su klarinetisti Bečke filharmonije, a on se "odmetnuo" u čuveni berlinski orkestar, gde ima istu, prestižnu poziciju.

U želji da prikaže svu fleksibilnost instrumenta, često pravi izlete u druge muzičke stilove. Pored toga što redovno nastupa sa najvećim imenima klasične muzike, prvi je klarinetista koji je ekskluzivac "Dojče gramofona".

Često nastupa i sa Nemanjom Radulovićem, sa kojim između ostalog promoviše klasičnu muziku u berlinskim tehno-klubovima. Za svoj drugi album "Brams - Mađarska veza" dobio je nagradu "Eko-klasik" kao instrumentalista godine 2015.

Najtraženiji klarinetista današnjice sa Beogradskom filharmonijom nastupa prvi put i izvešće Koncert za klarinet i orkestar br. 1, K.M. Vebera, a na programu će biti još uvertira "Čarobni strelac" istog kompozitora, Dvoržakovo delo "Otelo" i čuveni Malerov "Adađo" iz Simfonije br. 10. Koncertom će dirigovati drag gost Filharmonije i istaknuti austrijski dirigent Hans Graf, jedan od najuvaženijih muzičara današnjice koji je, pored ostalih prestižnih nagrada, dobitnik i čuvenog "Gremija".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: