Vučić: Rusija vraća Srbiji nedostajući list Miroslavljevog jevanđelja

Kako je danas, tokom zvanične posete Vladimira Putina Srbiji, izjavio predsednik Aleksandar Vučić, Rusija će Srbiji vratiti nedostajuću 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

17:34

Vučić: Rusija vraća Srbiji nedostajući list Miroslavljevog jevanđelja
Miroslavljevo jevanðelje / Printscreen YouTube/narodnabiblioteka

Originalni 166. list najstarijeg dokumenta srpske pismenosti i književnosti, pisanog pre više od osam vekova za humskog kneza Miroslava, sina Zavidinog i brata Stefana Nemanje, od polovine 19. veka čuva se u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu.

Tamo je dospeo pošto je, posle sedam vekova mirovanja u Hilandaru, zapao sa oko arhimandritu, kasnije vladici kijevskom Porfiriju Uspenskom.

On je u Hilandaru boravio u zimu 1845/46. godine. Opčinjen lepotom knjige, u tišini manastirske biblioteke, Uspenski je krišom isekao jedan list Jevanđelja (tzv. folio 166; odnosno, prema savremenoj paginaciji, 330. i 331. stranu) i odneo ga u Rusiju.

Tokom narednih 28 godina o "listu srpskog jevanđelja iz 12. veka" napisano je nekoliko prikaza u kojima su se o vrednosti i lepoti njegovih ukrasa izricale najveće pohvale.

List je od 1846. do 1883. godine čuvan u Kijevu, nakon čega je prenet u Imperatorsku javnu biblioteku, danas Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu, gde je zaveden kao "List iz Miroslavova evangelia F.p.I.No.83" u zbirci Porfirija Uspenskog. U javnosti se, pod imenom "petrogradski list", prvi put pojavljuje na arheološkoj izložbi u Kijevu 1874. godine, gde ga je i fotografisao Stojan Novaković, tadašnji upravnik Narodne biblioteke u Beogradu, koji je čitavom rukopisu i dao ime Miroslavljevo jevanđelje.

Na listu se nalaze "čtenija" (čitanja) za 7. (20.) januar, praznik Svetog Jovana Krstitelja, ukrašena inicijalom sa likom Vavilonske bludnice - metaforom za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda, koja od muža zahteva glavu svetog Jovana. To je bio jedini nagi ženski lik u knjizi.

"Folio 166" je od odnošenja sa Hilandara, samo jedanput boravio u Srbiji. Tokom marta 2015. godine, posle 170 godina provedenih u Rusiji, list je bio izložen u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu. Događaj je tada ocenjen kao "jedinstven i emotivni doživljaj za srpsku kutluru".

Tokom posete Rusiji tadašnjeg predsednika Srbije, u oktobru 2016. godine, Tomislav Nikolić i predstavnici delegacije naše zemlje su, u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, bili u prilici da vide originalnu 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Tom prilikom, direktor biblioteke Anton Lihomanov uručio je Nikoliću verodostojnu kopiju 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, ručni rad peterburških savremenih umetnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: