Vučić: Rusija vraća Srbiji nedostajući list Miroslavljevog jevanđelja

Kako je danas, tokom zvanične posete Vladimira Putina Srbiji, izjavio predsednik Aleksandar Vučić, Rusija će Srbiji vratiti nedostajuću 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Izvor: B92
Podeli
Miroslavljevo jevanđelje / Printscreen YouTube/narodnabiblioteka
Miroslavljevo jevanđelje / Printscreen YouTube/narodnabiblioteka

Originalni 166. list najstarijeg dokumenta srpske pismenosti i književnosti, pisanog pre više od osam vekova za humskog kneza Miroslava, sina Zavidinog i brata Stefana Nemanje, od polovine 19. veka čuva se u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Sankt Peterburgu.

Tamo je dospeo pošto je, posle sedam vekova mirovanja u Hilandaru, zapao sa oko arhimandritu, kasnije vladici kijevskom Porfiriju Uspenskom.

On je u Hilandaru boravio u zimu 1845/46. godine. Opčinjen lepotom knjige, u tišini manastirske biblioteke, Uspenski je krišom isekao jedan list Jevanđelja (tzv. folio 166; odnosno, prema savremenoj paginaciji, 330. i 331. stranu) i odneo ga u Rusiju.

Tokom narednih 28 godina o "listu srpskog jevanđelja iz 12. veka" napisano je nekoliko prikaza u kojima su se o vrednosti i lepoti njegovih ukrasa izricale najveće pohvale.

List je od 1846. do 1883. godine čuvan u Kijevu, nakon čega je prenet u Imperatorsku javnu biblioteku, danas Nacionalnu biblioteku Rusije u Sankt Peterburgu, gde je zaveden kao "List iz Miroslavova evangelia F.p.I.No.83" u zbirci Porfirija Uspenskog.

U javnosti se, pod imenom "petrogradski list", prvi put pojavljuje na arheološkoj izložbi u Kijevu 1874. godine, gde ga je i fotografisao Stojan Novaković, tadašnji upravnik Narodne biblioteke u Beogradu, koji je čitavom rukopisu i dao ime Miroslavljevo jevanđelje.

Na listu se nalaze "čtenija" (čitanja) za 7. (20.) januar, praznik Svetog Jovana Krstitelja, ukrašena inicijalom sa likom Vavilonske bludnice - metaforom za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda, koja od muža zahteva glavu svetog Jovana. To je bio jedini nagi ženski lik u knjizi.

"Folio 166" je od odnošenja sa Hilandara, samo jedanput boravio u Srbiji. Tokom marta 2015. godine, posle 170 godina provedenih u Rusiji, list je bio izložen u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu. Događaj je tada ocenjen kao "jedinstven i emotivni doživljaj za srpsku kutluru".

Tokom posete Rusiji tadašnjeg predsednika Srbije, u oktobru 2016. godine, Tomislav Nikolić i predstavnici delegacije naše zemlje su, u Nacionalnoj biblioteci u Sankt Peterburgu, bili u prilici da vide originalnu 166. stranicu Miroslavljevog jevanđelja.

Tom prilikom, direktor biblioteke Anton Lihomanov uručio je Nikoliću verodostojnu kopiju 166. lista Miroslavljevog jevanđelja, ručni rad peterburških savremenih umetnika.

strana 1 od 37 idi na stranu