"Važno mi je da postavljam pitanja i pokrećem raspravu"

Južnoafrička igračica i koreografkinja Dada Masilo predstavila je svoju trupu nedavno u njujorškom Džojs teatru. O njenoj verziji romantičnog baleta “Žizela” nadahnuto je izvestio Njujork tajms. Ista predstava, koja se prema rečima kritike „ili obožava, ili mrzi“, na programu je 16. Beogradskog festivala igre! Biće to 9. i 10. aprila, na sceni Pozorišta na Terazijama.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 17.01.2019.

10:00

Foto: Beogradski festival igre

Balet „Žizela”je klasična priča o nesrećnoj ljubavi. Međutim, način na koji ovaj balet vide Dada i njen ansambl iz Johanesburga, predstavlja veliko iznenađenje za publiku. Dada Masilo je na pozorišnim scenama Africi, Evropi i Americi, postala poznata po pretvaranju klasičnih baleta u nove, hrabre produkcije koje kombinuju zapadna iskustva klasične i savremene igre, sa afričkim plesovima. Tokom svoje karijere, koju je započela nakon školovanja u Johanesburgu i Briselu, Dada Masilo je dosledno dekonstruisala balete "Labudovo jezero", “Karmen” ili "Romeo i Julija", postavljajući pitanje o vlasništvu nad baletskom zaostavštinom, i evropskim bajkama čiji su “protagonisti žrtve svoje polne pripadnosti i društvenog staleža, ako su uopšte ljudi”. U svojim postavkama, ona im oduzima rodoslove, klase, tradicionalne društvene temelje, pompu i okolnosti, vrativši se u srž priče o neuzvraćenoj ljubavi.

Iako je dijalog protagonista u „Žizeli“ ponekad težak za praćenje, pokreti su zaista bili smeli i odvažni, potpuno sa svrhom, eksplozivni i zabavni za gledanje. U telefonskom intervjuu sa Dadom pitali smo je kako bira naslove i šta ju je privuklo kod "Žizele"?

Dada Masilo: Ja posedujem osnovno znanje iz baleta, ali i dobro poznajem evropsku savremenu igru. Nisam postala balerina, jer baleta jednostavno nije bilo u Johanesburgu kada sam bila mala, ali da je bilo prilike, i da sam možda imala baletsku konstituciju i predispozicije, svakako bi moja želja bila da igram u velikim klasičnim produkcijama. To mi se dopada.

Ipak pronašli ste klasičnu i u savremenoj igri?

Dada Masilo: U savremenoj igri, imate mnogo više slobode u smislu naracije. Prosto možete nešto što je staro da učinite jačim i aktuelnijim, da drugačije obojite karaktere, jer su likovi veoma važni za dobru priču. To je zaista moja početna tačka – da otkrivam kakvi su zaista ti ljudi iz bajki, da ih uvedem u ovo vreme i učinim ih snažnijim. Ja na sceni igram Žizelu, i ona jeste zaljubljena. Moj Albert je mangup, i neko ko je sposoban da prevari. Žizela ostaje posramljena, ne samo pred sobom, nego i pred celim selom. Ali ne brinite, moja Žizela se ipak poslednja, najslađe smeje. Bavite se osetljivim temama, poput rase i ugnjetavanja, homofobije i nasilja u porodici, između ostalog?

Dada Masilo: To su problemi kojima se trenutno moramo baviti u svetu, jer su nasilje u porodici, silovanje, homofobija, kao i razne polno prenosive bolesti veoma rasprostranjene u Južnoj Africi. Važno mi je da postavljam ovakva pitanja i pokrećem raspravu, jer se nadam se da svojom umetnošću mogu ohrabriti ljude. Posebno je važno govoriti o homoseksualnosti, jer ne smemo diskriminirati samo zato što nešto ne razumemo.

Kako se osećate kada vas uporede sa muškim koreografima koji pomeraju granice, odnosno kada vas stave u isti red sa Metjuom Burnom, Akramom Kanom, Borisom Ejfmanom ili Matsom Ekom? Svi ovi autori su se takođe bavili klasičnim baletom, svako na svoj, ali svakako hrabar način.

Dada Masilo: Uh! Osim što je ogromna čast kada se nađete u ovakvom društvu, ja zapravo do sada nisam shvatila da sam u njemu jedina žena! Svakako sam ponosna, ali i zabrinuta zato što nam je potrebno više ženskih glasova. Zaista mislim da je vreme da se žene više čuju.

Šta inače radi Dada? Negde ste izjavili da ste prava lenjivica.

Dada Masilo: Da, jer uvek uživam u svakom trenutku odmora. Sa svojom trupom, provodim preko šest meseci godišnje na turnejama. Kada mi ostane malo vremena, obožavam da gledam različite kanale gde majstori kuhinje pripremaju jela. To je divan način da se odmorite od fizičkih i napora koje zahteva umetnička igra .

Da li kreirate u Johanesburgu?


Dada Masilo: U Johanesburgu u okviru Fabrike igre imam svoj studio, ali odnedavno mogu da radim i u Parizu. Volim taj grad. I danas, dok razgovaramo, ja sam sa svojom trupom u Francuskoj. Svakako, gde god da smo, moji igrači i ja ovaj posao radimo sa mnogo strasti i ljubavi. I bez obzira da li vam se delo dopada ili ne, da li razumete više ili manje, vi ćete tu strast osetiti u publici.

Dolazite u Beograd, da li je to prvi put? Kako će publika reagovati na obnaženu Žizelu, da li imate neka očekivanja ili tremu?

Dada Masilo: Čula sam divne stvari o Beogradskom festivalu igre! Zbog tog festivala vam mnogi gradovi zavide, a mnogi umetnici znaju koliko je važno prikazati rad u Beogradu. Tremu nemam, jer je publika uvek ista. Ako joj ponudite svoj maksimum, znaće to da ceni. Obnaženost je lepa, ako ima svoju svrhu, a umetnost je važna, kada imate nešto pametno da kažete. Radujem se što po prvi put nastupamo u tom delu Evrope, i što dolazimo na jedan izuzetan Festival. Biće to prilika da se upoznamo sa beogradskom publikom, ali i da pogledamo predstavu čuvenog izrealskog ansambla Batševa. Festivali su za nas umetnike mesto važnih susreta!

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

17 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: