Aleksandru Gatalici nagrada "Stevan Pešić"

Nagrada "Stevan Pešić" za 2018. godinu pripala je Aleksandru Gatalici za roman "Poslednji argonaut", jednoglasno je odlučio žiri u sastavu Jovan Zivlak (predsednik), Vladimir Gvozden i Dragan Jovanović Danilov.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

Žiri je ocenio da Gatalica zauzima posebno mesto u kontekstu novijeg srpskog pripovedaštva i da ostajući veran fantastičnom, pisac u svom 13. romanu, "Poslednji argonaut", u središte svog istraživanja stavlja pamćenje, sećanje.

Glavni junak je Majstor, pisac koji se zbog gubitka sećanja obraća italijanskom naučniku Petiniju, koji mu pomaže da povrati izgubljenu sposobnost razumevanja prošlosti. Gatalica zapravo evocira mit o piscu, o njegovom služenju kulturi sećanja, njegovoj moći da rememoriše izgubljeno i povrati našu strast u naš život koji se gradi na prošlosti i njenim kulturnim i ontološkim moćima.

Nagrada u čast Stevana Pešića (1939-1994) dodeljuje se 24. put za najbolju knjigu na srpskom jeziku, koja evocira teme i postupke našega pisca čije je delo ostvareno u velikom broju žanrova (poezija, esej, putopis, proza, drama).

Nagradu dodeljuje Gradska biblioteka u Novom Sadu i Savet Mesne zajednice Kovilj, rodno mesta pisca, u okviru manifestacije Memorijal Stevana Pešića. Nagrada se dodeljuje počev od 1995, a dosadašnji dobitnici nagrade su značajni autori savremene srpske književnosti od Danila Nikolića, Dragana Jovanovića Danilova, Dragana Prola, do Raše Popova, Duška Novakovića, Marije Šimoković, Miroslava Cere Mihajlovića i Nikole Vujičića.

strana 1 od 36 idi na stranu