Monografska publikacija kompozitora Duška Gojkovića

Udruženje „Duško Gojković džez inicijativa”, sa velikim zadovoljstvom, ekskluzivno predstavlja izdanje monografske publikacije kompozicija Duška Gojkovića, “Dusko Goykovich’s Songbook”.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 18.12.2018.

16:21

Monografska publikacija kompozitora Duška Gojkovića
Foto: Thinkstock

Imajući u vidu da je Duško Gojković umetnik, koji je svojim načinom života i svojim muzičkim delom ovekovečio suštinu umetnosti, kao i činjenicu da Udruženje ima za cilj promociju vrhunskih umetničkih vrednosti, ova knjiga predstavlja prvi kapitalni projekat koji je Udruženje realizovalo.

Čitaoci, budući korisnici ali i ukupna naša i međunarodna umetnička javnost imaće pred sobom kompozitorski opus Duška Gojkovića, džez trubača i kompozitora, koji je potekao sa naših prostora i tokom bogate karijere stekao istinsku prepoznatljivost na svetskoj džez sceni.

Duško Gojković jedan je od najznačajnijih džez trubača na prostoru Evrope, kompozitor, aranžer i bend lider. Rođen je 1931. godine u Jajcu, u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji. Studirao je na Muzičkoj akademiji u Beogradu, kada se kao osamnaestogodišnjak pridružio Big bendu Radio Beograda, već su ga smatrali za talentovanog mladog džez solistu.

U Nemačku odlazi 12.septembra 1955. sa samo legendarnih pet dolara u trubi, kada počinje njegova besprekorna karijera koja traje i danas. Iako u devetoj deceniji života, Duško Gojković aktivno nastupa na koncertima, ali i stvara, komponuje i aranžira.

Knjiga je opremlјena i fotografijama iz lične arhive Duška Gojkovića sa brojnim svetskim džez ikonama sa kojima se družio ili svirao, poput Majlsa Dejvisa, Dizija Gilespija, Četa Bejkera, Stena Geca i mnogih drugih.

Predgovor je napisao Stjepko Gut, a knjigu su priredili Vladislav Tomanić i Marko Krstić. Dizajner je Dragan Todorović.

Udruženje je posebno zahvalno Ambasadi Savezne Republike Nemačke na podršci, partnerskom odnosu i prepoznavanju značaja ovog izdanja.

U recenziji knjige, čuveni džez trubač internacionalnog renomea Stjepko Gut dao je svoj sud opusu Duška Gojkovića, ali i opisao svoj lični i profesionalni odnos sa njim kao i njegov uticaj na jugoslovensku i srpsku džez scenu od druge polovine dvadesetog veka do naših dana.

„Duško Gojković je kao muzičar već više od pedeset godina u samom vrhu svetske džez muzike. Njegova improvizacija i svirački nivo, zaista to mislim, jesu neprikosnoveni deo džez istorije“, napisao je Stjepko Gut.

Beskompromisna predanost umetnosti Duška Gojkovića kao rezultantu ima kompozitorski opus u ovoj knjizi. Udruženje „Duško Gojković džez inicijativa” je duboko uvereno da je ovo izdanje istinski doprinos srpskoj i svetskoj kulturnoj baštini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: