Vraćanje ikona u pravoslavne crkve u Hrvatskoj

U crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve (SPC) na području Hrvatske otpremljene su ikone iz tri eparhije, nakon što je Mešovita srpsko-hrvatska međudržavna komisija za povraćaj kulturnih dobara utvrdila da su se za to stekli svi neophodni uslovi i uz saglasnost Sinoda SPC.

Kultura

Izvor: B92, Beta

Petak, 14.12.2018.

08:00

Vraćanje ikona u pravoslavne crkve u Hrvatskoj
Foto: Thinkstock

Crkvama Svetog Georgija u Boboti i Svetog Nikole u Vukovaru, u eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, vraćene su 63 ikone, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Riznici Blagoveštenja u Dubrovniku vraćeno je 11 ikona, u eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj, a crkvama Svetog Georgija u Velikim Bastajima i Svetog Nikole u Lisičini 108 ikona, u eparhiji pakračko-slavonskoj, koje će se čuvati u novom depou eparhijskog dvora u Pakracu.

Na sastanku Mešovite komisije, koji je održan u Pokrajinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Petrovaradin, razgovarano je o obnovi riznica u Krki i Šibeniku, planu čuvanja materijala iz eparhije dalmatinske i u eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, kao i o nastavku obnove eparhijskog dvora u Pakracu sa riznicom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: