150 godina od osnivanja Treće beogradske gimnazije

Povodom 159 godina osnivanja Treće beogradske gimnazije u Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) održana je svečana akademija.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 08.12.2018.

09:32

150 godina od osnivanja Treće beogradske gimnazije
Foto: Screenshot, Youtube

Direktor Gimnazije Milenko Macura istakao je da ta škola okuplja najbolje učenike već 16 decenija i podsetio da više od 98 odsto učenika te gimnazije upisuje prestižne fakultete i zadržava upis tokom čitavih studija.

"Mogu s ponosom da govorim o postignućima naših učenika i njihovih nastavnika u toku proteklih decenija. Pokretačka snaga 21. veka jeste intelektualni kapital, a iz Treće beogradske gimnazije će i dalje izlaziti mladi, svestrani i obrazovani ljudi u svim poljima", rekao je Macura.

On je podsetio da su znamenite ličnosti predavali ili pohađali Treću beogradsku gimnaziju, izmedju ostalih vojvoda Živojin Mišić, Stevan Sremac, Simo Matavulj, Ljuba Nenadović, Milutin Garašanin, Vasa Čubrilović, Borislav Pekić i Momo Kapor.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević je istakao da je Treća beogradska gimnazija jedna od najelitinijih ustanova u Srbiji.

On je podsetio da je status škole od nacionalnog značaja retkost, uz podsećanje da su ove godine taj status dobile Matematička gimnazija iz Beograda i Zmaj Jovina iz Novog Sada, a da je Treća beogradska gimnazija na putu da to ostvari.

Akademiji su prisustvovali ministri u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević, Zoran Đorđević i Zlatibor Lončar, direktor Privredne komore Srbije Marko Čadež, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu Sima Avramović, narodni poslanici, bivši i sadašnji učenici, a pismo podrške uputila je i premijerka Srbije Ana Brnabić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: