Izložba o nastajanju Jugoslavije u Palati Srbija

Slike, skulpture, lični predmeti, odlikovanja, oružije, plakati, fotografije...čine postavku izložbe "Dan vredan veka" u produkciji Muzeja Jugoslavije čije je otvaranje zakazano za sutra u Palati Srbije.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 30.11.2018.

19:20

Izložba o nastajanju Jugoslavije u Palati Srbija
Foto: Thinkstock

Autorski tim izložbe čine kustos Radovan Cukić, muzejska savetnica Veselinka Kastratović Ristić, kustoskinja Marija Vasiljević i istoričar Zoran Bajin.

Izložba objašnjava nastajanje Jugoslavije kao čin kome je prethodilo dugogodišnje zalaganje kulturne i intelektualne elite za ujedinjenje južnih Slovena, ali i naglašava koliko su se vizija stvaranja jugoslovenske država razlikovale od jedne do druge interesne grupe kroz različite periode.

Veselinka Kastratović Ristić kaže da izložba spaja nekoliko vekova.

"Pokušali smo da različitim artefaktima spojimo jugoslovensku ideju iz 19. veka sa 20. vekom kada je ta fantastična država postojala i na kraju sa jugonostalgijom u 21. veku. Verujemo da smo odabrali pravi trenutak za izložbu kojom ćemo podsetiti kako je nastajala i kakve je sve promene preživela Jugoslavija do svog nestajanja", kazala je Kastratović Ristić i dodala da su artefakti za postavku stizali iz celog regiona.

Predmeti koji će biti na izložbi uglavnom su pozajmljeni, a u pronalazenju su pomogle 53 uspanove iz naše zemlje ali i iz regona, kao i više kolekcionara i pojedinaca.

Među njima su Narodni muzej u Beogradu, Vojni muzej u Beogradu, Narodna biblioteka Srbije, Muzej za umetnost i zanatstvo Zagreb, Hrvatski državni arhiv, Muzej savremen istorije iz Ljubljane, Narodni muzej u Zaječaru...

Publika će imati prilike da vidi mnogo interesantnih predmeta iz perioda stvaranja Jugoslavije, kazala je Kastratović Ristić, navodeći pre svega Meštrovićev štit koji je Jugoslovenski odbor poklonio regentu Aleksandru, zatim srebrni tanjir koji je Nikola Pašić dobio kada je bio gost u Moskvi, fotografije naučnika koji su razvijali jugoslovensku ideju...

Narativ izložbe počinje 1904. godine kada se u Beogradu, uz krunisanje Kralja Petra Prvog Karađorđevića i proslavu 100 godina od Prvog srpskog ustanka, organizuje više kulturnih manifestacija s jugoslovenskim predznakom.

Izložba zatim prati period Prvog svetskog rata , kroz prizmu borbe za ujedinjenje, fokusirajući se na ratne ciljeve Vlade Srbije, delatnost Jugoslovenskog odbora i odnos velikih sila prema jugoslovenskom pitanju. Ccin proglašenja ujedinjenja 1. decembra 1918 godine okosnica je cele postavke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: