Zovu ga Indijana Džouns umetničkog sveta, sada je pronašao još jedno delo

Čovek poznat kao Indijana Džouns umetničkog sveta imao je još jedan poduhvat – pronašao je ukradeni mozaik sa Kipra koji datira iz šestog veka.

Kultura

Izvor: B92

Nedelja, 18.11.2018.

18:50

Default images

Holanđanin Artur Brend pronašao je u jednom stanu u Monaku decenijama traženi mozaik star 1.400 godina.

Reč je o vizantijskom mozaiku koji prikazuje Svetog Marka, a ukraden je 1970. godine iz crkve Panayia Kanakaria, koja se nalazi na oko 100 kilometara od Nikozije.

Brend je proveo skoro dve godine tražeći ovo umetničko delo i konačno saznao da se nalazi u vlasništvu jedne britanske porodice.

Kako je objasnio, oni su bili šokirani kada su saznali da je reč o takvoj dragocenosti jer to nisu znali kada su kupili mozaik pre oko 40 godina.

Inače, ovo nije prvi put da Brend pronađe jedno takvo umetničko delo. On je stekao nadimak Indijana Džouns kada je 2015. godine pronašao Hitlerove konje – dve naci statue koje su ukradene iz Hitlerove kancelarije.

Krađa umetničkih dela, nije retka pojava. Tako su 2004. godine iz Munkovog muzeja u Oslu ukradene dve najpoznatije slike ovog umetnika – "Vrisak" i "Madona". Nakoliko ljudi je kasnije uhapšeno zbog ove krađe, a dela su, zahvaljujući detektivima, pronađena 2006. godine.

Takođe, nekoliko važnih dela Pikasa, Monea i Matisa odneli su lopovi iz Kunstal muzeja u Roterdamu 2014. godine. Dvojica osuđenih su pred sudom tada izjavili da je muzej bio slabo zaštićen. Neke od ovih slika uništene su u pećnici.

Ranije ove godine, u Ukrajini je pronađeno 24 dela koja su 2005. godine ukradena iz Danske, piše BBC.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: