Pola veka FPN i oko 15.000 diploma

Svečana akademija povodom obeležavanja pola veka od osnivanja Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, održana je na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 14.11.2018.

08:00

Pola veka FPN i oko 15.000 diploma
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Među novinarima, diplomatama, socijalnim radnicima, političarima, predstavnicima državne uprave koji su se kao nekadašnji studenti FPN našli večeras u Narodnom pozorištu bili su i član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik i ministar državne uprave i lokalne samoprave Vlade Srbije Branko Ružić.

Pre početka Svečane akademije Milorad Dodik je u izjavi medijima kazao da je kontinuitet od 50 godina u životu neke institucije veliki uspeh.

"Fakultet političkih nauka je odškolovao značajne generacije mladih stručnih ljudi koji su u društvenom i političkom životu na prostoru nekadašnje Jugoslavije ostavili značajan trag. Sa ponosom ističem da sam jedan od studenata FPN i tu sam da sa velikom radošću podelim ovu svečanost sa sadašnjim rukovodstvom, studentima i profesorima FPN" kazao je Dodik.

Ružić je rekao da je FPN je veoma značajan rasadnik kadrova.

"Nezavisno kojoj su političkoj opciji pripadali, oni su iza sebe ostavili ozbiljan trag u višepartijskom i političkom delovanju u našoj zemlji zahvaljujući izvanrednoj erudiciji profesora FPN. Siguran sam da će FPN i u narednih 50 godina biti važna obrazovna institucija u Srbiji" kazao je Ružić.

Dekan Fakulteta političkih nauka, profesor Dragan Simić obratio se okupljenima u sali Narodnog pozorišta i izrazio svoje zadovoljstvo zbog činjenice da se nalazi u instituciji kulture koja ovog meseca obeležava vek i po svog postojanja.

"Naš fakultet traje 50 godina i pola stoleća trajanje jedne institucije je vredan podatak bilo gde u svetu. Posebno na nemirnim balkanskim prostorima u Srbiji. Fakultet političkih nauka stvoren je na današnji dan 1968. godine. Osnivači fakulteta su shvatili da je razvoj političkih nauka pouzdan pokazatelj spremnosti jednog društva na demokratski dijalog o sebi i putevima svog razvitka" kazao je Simić.

On je napomenuo da nije slučajno da se tako važna obrazovna ustanova rodila u klimi jednog vremena koji karaktetriše pobuna protiv poretka.

"Stvaranje našeg fakulteta omeđili su brojni dogadjaji kao što su osnivanje festivala Bitef, studentske demonstracije u svim većim gradovima nekadašnje Jugoslavije, izvođenje mjuzikla "Kosa" na sceni Ateljea 212 i nedugo zatim utemeljivanje Festa. Naš fakultet je nastao kada se filmski "Crni talas" pobunio protiv društvene lakirovke. Beograd je i tada bio svet", kazao je Simić.

"Naši programi na fakultetu sve se više vraćaju pojedincu kao samom središtu društvenog kosmosa. FPN ososobljava stručnjake na nevladin i javni sektor. Naš fakultet je i škola državništva jer su naši studenti učeni da misle o širim državnim i društvenim interesima. Negujemo kritičku misao, dijalog i otvorenost. Promenili smo četiri države. Oko 15.000 studenata je steklo diplomu našeg fakulteta na nekom od nivoa studija u proteklih 50 godina", kazao je Simić.

Rektorka Univerziteta u Beogradu profesorka doktorka Ivanka Popović je rekla da je obeležavanje pola veka trajanja FPN izuzetan događaj u godini kada Beogradski Univerzitet slavi 210 godina postojanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: