Konačno se zna: Otkriven Benksijev identitet

Benksi, umetnik koji svoj identitet godinama skriva, svojim satiričnim delima često izražava nezadovoljstvo, kako kaže, surovim kapitalističkim sistemom u kojem živimo. Njegov kolega, ulični umetnik, DJ i glumac Goldie (53) gostovao je u podcastu "Distraction Pieces, Scroobius Pipa" i otkrio ko je Benksi.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 20.10.2018.

15:10

Konačno se zna: Otkriven Benksijev identitet
Foto: Getty

Tokom razgovora pričao je o umetnosti, te zaključio da je umetnost komercijalizovana. Goldie je potom napao i Benksija, jer kako kaže, svoja dela masovno prodaje. Benksi i Goldie poznaju se godinama, a zajedno su radili grafite u Velikoj Britaniji.

Ovo nije prvi put da se sumnja da je Benksi zapravo Robert, a Goldi je izgleda to sada potvrdio.

"Dajte mi slova fonta 'bubble' i njima napišimo Benksi na majicu i možemo da je prodamo. Uz dužno poštovanje Robertu, mislim da je genijalan umetnik. Mislim da je preokrenuo svet umetnosti", rekao je Goldie, a nakon čega je zavladala tišina, shvativši da ipak nije trebao reći da se Beksi zapravo zove Robert.
View this post on Instagram

Chris Levine

A post shared by Robert Del Naja (@robert3delnaja) on

"Ko je Robert?" upitao je znatiželjno voditelj.

Godinama se sumnja da je Robert Del Naja (53), javnosti poznat kao osnivač benda Massive Attack ustvari čuveni Benksi. U poslednjih 12 godina Benksijevi radovi najčešće se pojavljuju u onim gradovima u kojima Massive Attack ima koncert, te se upravo zbog toga počelo s nagađanjima da se ustvari radi o Robertu Del Naji.

Međutim, poznati muzičar je uvek demantovao takve tvrdnje.

"Glasine o mom tajnom identitetu su preterane. Bila bi to odlična priča, ali nažalost nije istinita", rekao je Del Naja za Daily Mail.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: