"Festivali daju odgovor na pitanje da li neko dobro radi svoj posao"

Mojca Briščik, predsednica festivala Golden Drum najavljuje dešavanju u Portorožu od 17. do 19. oktobra, ali i zašto su važni festivali kreativnosti i na koji način doprinose razvoju industrije, kako je izgledalo prethodnih 25 godina, ali i kako bi mogla izgledati budućnost. Velika konkurencija radova iz različitih zemalja i veliki broj iskusnih profesionalaca u ulozi predavača svakako će obeležiti jubilarni Golden Drum.

Kultura

Izvor: Natasa Ðukiæ, Publicis One Serbia

Utorak, 16.10.2018.

18:19

Mojca Brišèik, foto: Privatna arhiva

1. Šta je festival Golden drum postigao tokom svojih 25 godina postojanja? Šta biste naveli kao najveće prekretnice?

Godine 1994. polovina Evrope je bila netaknut teren. Više od pedeset godina nije postojalo nijedno tržište izvan Gvozdene zavese. U planskoj distributivnoj ekonomiji nije postojala konkurencija i nije bilo potrebe za komunikacijom sa potrošačima. Kada je Berlinski zid srušen, netaknuto tržište od četiri miliona otvorilo se iza njega - nov, nedirnut svet novih mogućnosti za već iscrpljen zapadni kapital koji bez bilo kakve ekspanzije ne bi mogao da preživi. Između Varšave i Vladivostoka, Budimpešte i Sofije, nije postojalo znanje ni iskustvo, a kamoli profesija koja bi se u novim marketinškim obračunima suprotstavila agresivnoj zapadnoj konkurenciji. Novonastale marketinške i reklamne agencije iz Londona i Njujorka velikodušno su ponudile profesionalnu pomoć i svoje zaposlene za podizanje nove, lokalne, kreativne industrije na noge. Fragmentirani i, u principu, naivni, ambiciozni i entuzijastični kreatori brzo su rasli na tržištima izvan bivšeg Berlinskog zida koja su se ubrzano razvijala, ali su, bez ijednog izuzetka, ostali u ograničenoj i hladnoj senci svojih velikih partnera sa Zapada. Golden Drum, kreativni festival Nove Evrope, integrisao je mladi i kreativni potencijal novog evropskog kontinenta.

Kao što mi je g. Jure Apih, počasni predsednik Golden Druma objasnio, Festival je u to vreme postavio jasne kriterijume profesionalne izvrsnosti i kreativnosti. Izabrao je i stratifikovao industriju, probudio ambicije i samopouzdanje. U još uvek praznom prostoru od četiristo miliona gde niko nije znao nikoga, gde se svaki pojedinac borio za sebe, pojavila se Luka ruža (Port of Roses).

Tokom jedne cele nedelje u oktobru, čuvena Nova Evropa pojavila se kao integrisan entitet. Moto „Oštra konkurencija, dobra škola, luda žurka i đavolji izazov” doveo je Festival do uspeha.

2. Po Vašem mišljenju, šta izdvaja Golden Drum od ostalih kreativnih festivala?


Jedinstveno kod ovog Festivala je to što je, po mom mišljenju, on najviše prijateljski nastrojen festival u Evropi, gde možete lično da upoznate svoje idole / profesionalce iz industrije, porazgovarate sa njima i uživate u njihovom društvu.

Druga karakteristika koja nas izdvaja od ostalih festivala je takmičenje. Promišljene promene i novine koje uvodimo svake godine podstiču prijavljivanje radova na takmičenje i, naravno, izuzetni žiriji sastavljeni od najboljih profesionalaca, ne samo iz centralne i istočne Evrope već i šire.

3. Golden Drum postoji već dve i po decenije. Vi slavite kreativnost na mnogo načina, ali svi počinjemo da se pitamo da li su nam potrebni festivali kreativnosti. Zašto je to tako?

Obeležićemo 25 godina postojanja u hotelu Slovenija, koji nas podseća koliko možemo da budemo ponosni na činjenicu da se jedan međunarodni festival ovakvih razmera organizuje u zemlji sa samo dva miliona stanovnika. S obzirom na to da je Slovenačka oglašivačka komora (Slovenian Advertising Chamber) neprofitna organizacija, ovaj uspeh je tim pre veći.

Uverena sam da će festivali poput Golden Druma uvek postojati. Dr Stefan Fogel (Stephan Vogel), iz agencije „Ogilvy & Mather“ iz Nemačke, na jedinstven način je povezao festivale sa olimpijskim igrama, „Da ne postoje olimpijske igre, da li bi neko zaista prešao 100 metara za manje od 10 sekundi?" Ja se potpuno slažem sa tim.

Festivali su slika i ogledalo naše industrije. U isto vreme, oni nagrađuju ideje i doprinose razmeni najboljih praksi. Verujem da festivali daju odgovor na pitanje da li je neko dobar; jer kao što svi znaju, sa nagradom u rukama svi znamo da jeste!

4. Po Vašem mišljenju, zašto je Golden Drum toliko važan za region Adriatika?

On predstavlja i odražava kreativnost u regionu. Dokaz da je region Adriatika zaista drugačiji – sa kreativne tačke gledišta, dostignuća i vrhunski profesionalci vide se u međunarodnim nagradama koje su kreativne agencije osvojile tokom prethodnih godina.

Golden Drum predstavlja sjajnu priliku za kreativce iz regiona da se pokažu u punom sjaju i on uspešno promoviše i otvara sva vrata za kreativnost u regionu.

Želela bih da iskoristim ovu priliku da se zahvalim agencijama iz Srbije koje su prihvatile naš poziv i dale nam samopouzdanje da zajedno nastavimo priču.
Mojca Brišèik, foto: Privatna arhiva
5. Duga tradicija znači veću odgovornost. Mora da je veliki izazov ponuditi nešto novo svake godine a u isto vreme ostati veran sebi. Kako to uspevate?

Pošto ćemo ove godine proslaviti 25 godina postojanja – to nam još uvek uspeva. Sa ponosom izjavljujemo da se ove godine približno 1.200 kreativnih ideja takmiči za nagrade na festivalu Golden Drum (uključujući i Young Drummers) – što je fantastičan uspeh za Festival, jer se drugi festivali suočavaju sa većim padom broja prijava. Naš Festival stoji čvrsto i dobija ogromnu podršku od agencija, oglašivača, klijenata i dizajnerskih ili produkcijskih kuća i medijskih kompanija iz 40 zemalja.

Pored takmičenja, za 25 godina postojanja Festivala, odlučili smo da obogatimo kongresni program dodavanjem tema iz različitih oblasti. Želimo da približimo sadržaj širem spektru ljudi iz oblasti oglašavanja i marketinga, ali i iz drugih segmenata poslovnog sveta. Trudimo se da obuhvatimo i druge teme, ne samo kreativnost, kako bi festivalsko iskustvo bilo što sveobuhvatnije, a program što edukativniji i inspirativniji. Uspeh u tome je stoga od ključne važnosti i iz tog razloga, veliki deo festivalskih sadržaja posvećen je takođe i pronalaženju ličnih sposobnosti i poboljšanju rezultata.

Svih 40 izuzetnih predavača govoriće o izvorima i značaju inspiracije za rešavanje novih izazova budućnosti, i predstaviće primere i načine koji mogu da nam pomognu da postanemo inicijatori budućih promena. Oni će učiniti da razumemo i doživimo kreativnu transformaciju budućnosti.

6. Imamo jak osećaj da festivali i konferencije više ne služe u edukativne svrhe već da je fokus na tzv. Storytellingu. Šta vi mislite? Da li je Golden Drum i dalje mesto gde bi trebalo da učimo?


Golden Drum teži da bude edukativan. Mi se trudimo da ponudimo drugačije festivalsko iskustvo!

To je paket-aranžman, od učenja, do dobijanja inspiracije, do susretanja sa starim i novim kolegama iz industrije, i na kraju, ali ne i najmanje važno – do dobrog provoda sa svojim saborcima.

7. Kako sastavljate listu predavača? Koju vrstu preporuke ili profesionalne biografije moraju da prilože?

Najpouzdaniji izvor su kolege iz industrije – oni predlažu predavače, a kao druga opcija biramo profesionalce za temu koju želimo da istaknemo.

Sa ponosom možemo da objavimo da će nas ove godine 40 izvanrednih profesionalaca voditi kroz različite teme. Na podijumu festivala iz SAD, imaćemo Berija Veksmana (Barry Wacksman), izvršnog potpredsednika i globalnog izvršnog direktora za strategiju iz kompanije „R/GA“, Njujork, i Filipa L. Mekenzija (Philip L. McKenzie), kulturnog antropologa/stratega iz Njujorka. Iz Velike Britanije dolaze ser Džon Hegarti (John Hegarty), osnivač i kreativac iz „Bartle Bogle Hegarty“, Stiv Grifits (Steve Griffiths), izvršni direktor za dizajn i rukovodilac strateških usluga i partnerstava iz kompanije „DDB Europe“, Velika Britanija, Pjetro Leone (Pietro Leone), globalni izvršni operativni direktor iz kompanije „Geometry Intelligence“, Velika Britanija, Ema Vilki (Emma Wilkie), generalna direktorka kompanije „Gunn Report“, Velika Britanija.

Takođe smo ponosni što će predavanje održati i Danijel Bergman (Daniel Bergman), osnivač i predsednik kompanije „Stink“, Stefan Lerke (Stephan Loerke), izvršni direktor Svetske federacije oglašivača (World Federation of Advertisers), Belgija, Jan Jele de Boer (Jan Jelle de Boer), kreativni strateg iz „MediaMonks“, Holandija, Majline Svildens (Mailine Swildens), direktorka kompanije „The ZOO“ za EMEA region, Francuska, Dejvid Pivk (David Pivk), direktor brend marketinških komunikacija za EMEA region iz kompanije „Nike“, Amsterdam, Holandija, Farid Čehab (Farid Chehab), počasni predsednik i savetnik upravnog odbora kompanije „Leo Burnett“ za MENA region, Liban, Majkl Konrad (Michael Conrad), predsednik Berlinske škole za kreativno liderstvo (Berlin School of Creative Leadership Foundation), Nemačka i mnogi drugi. Ostale učesnike možete pogledati na veb-adresi www.goldendrum.com.

8. Da li možemo da očekujemo predviđanje budućih trendova u marketingu tokom festivala?

Ova tema se obrađuje svakog dana festivalskog programa. Beri Veksman, izvršni potpredsednik i globalni izvršni direktor za strategiju iz kompanije „R/GA“, Njujork, razgovaraće, na primer, o transformaciji marketinškog poslovanja. Oni koji su već pročitali njegovu knjigu „Povezani dizajnom“ (Connected by Design) znaju u kom smeru će ići njegovo izlaganje, ali kako bi vam bilo jasnije – on će istražiti tri zahteva za promenama sa kojima moraju da se suoče svi moderni brendovi, uz predstavljanje stvarnih studija slučaja o onima koji su to uspešno učinili.

Međutim, on nije jedini koji će govoriti o trendovima – na temu digitalnih komunikacija imamo Stiva Grifitsa, globalnog direktora za digitalne komunikacije, odgovornog za globalno digitalno poslovanje kompanije „McDonald’s“ iz „DDB Worldwide“ (UK), a najnovije trendove kod brendova predstaviće nam dr Martina Olbertova, osnivač i izvršna direktorka za značenje iz kompanije „Meaning.Global“ (UK/Češka Republika). Trendove u bihevioralnoj ekonomiji predstaviće Pjetro Leone, globalni izvršni operativni direktor iz „Geometry Intelligence“ (UK).

9. Koji su glavni trendovi u marketingu i oglašavanju u „Novoj Evropi“?


Na prvom mestu navešću transparentnost i iskrenost. Iskrenost u smislu integriteta brenda, što vodi do poverenja koje se odražava na bolje rezultate prodaje. Zatim ogroman porast marketinga pomoću influensera i digitalnih potreba, što dovodi do većeg broja digitalnih profesionalaca. Takođe se suočavamo sa trendom da se sve više posla radi „in-house“, posebno kada govorimo o brendiranom sadržaju. Glavni razlog su verovatno troškovi.

Porast broja konsultantskih firmi koje kupuju agencije, uglavnom u digitalnom sektoru, predstavlja još jedan trend. Međutim, treba imati na umu da su kreativne ideje u centru komunikacija jednog brenda, mi možemo da ih kontrolišemo putem tehnologije (svih vrsta), ali bez kreativnosti, neće se ostvariti isti rezultat. Kreativna ideja je to što pravi razliku.

Uverena sam da će prvi sagovornik oglašivača uvek biti kreativna agencija koja upravlja poljem kreativnosti, a tek onda nastupaju konsultantske firme koje znaju kako da upravljaju istim, odnosno podacima, što je ključni aspekat postizanja cilja.

Piše: Natasa Đukić, Publicis One Serbia

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: