Kako je Milena Dravić oprostila lopovu koji joj je opljačkao stan?

Svedoci smo davanja glumice Milene Dravić svojoj profesiji, a sama je uvek isticala da joj je uvek i u svemu pokretač ljubav. Umrla je dve i po godine posle svoje najveće ljubavi, takođe glumca Dragana Nikolića, a ostavili su, pored nezaboravnih uloga na filmu i u pozorištu, ljudska dela koja izazivaju poštovanje i divljenje.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.10.2018.

10:04

Default images

Komšije dive jugoslovenskog glumišta, koja je preminula juče u Beogradu, ćutke zastajkuju pored ulaza u kom je omiljeni glumački par živeo, ostavljaju cveće i pale sveće, a poneko tiho izgovori da je napokon pored svog Gage. U Ulici Ivana Đaje broj 3 na Vračaru tiho je i danas.

Mnogo je priča iz bogatog života legendarne glumice, a možda je manje poznato ili prepričavano da je Milena Dravić oprostila lopovu koji joj je opljačkao stan.

Davne 1971. godine, dok je bila na generalnoj probi svoje prve predstave "Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji", pokradene su joj sve dragocenosti. Proba je bila prekinuta posle hitnog poziva da siđe sa scene i odmah ode kući, gde je zatekla policiju i uplakanu majku.

Godinama kasnije, jednom prilikom u Kotoru, sedela je u kafiću, i kako je ispričala, konobar je upitao da li za njen sto može da dođe čovek koji joj je davno u Beogradu "počistio" stan.

Glumica se zbunila, jer nije odmah shvatila da pod "čiščenjem" misli na krađu, a stan su joj sređivale žene, nikad muškarci.

Ipak dozvolila je.

Lepuškasti muškarac joj se pridružio, pružio joj je ruku, seo preko puta nje i otvorio dušu.

"Ja sam onaj koji vam je 1971. godine opljačkao stan. Odneo sam sve vredne stvari. Ja sam vas pokrao! Ja sam obični lopov, ali odrobijao sam. Možete li mi oprostiti?", obratio se glumici, a ona je ostala u šoku.

Dugo ga je gledala u oči i prekinula tišinu jednom rečju: "Opraštam".

Onda su nastavili razgovor, Milenu je zanimalo šta radi u Kotoru, a on je pojasnio da se bavi poštenim poslom i ima porodicu.

Inače, ukrao joj je sav nakit i nagrade, koji joj nisu nikad vraćeni, jer su rasprodate.

Ova priča je dokaz velikog srca legendarne glumice, a podsetićemo i na još jednu situaciju iz života Milene i Gage u kojoj bi malo ljudi postupilo kao oni - vođeni samo velikim srcima.

Naime, glumci su svojevremeno odustali od kupovine automobila i novcem koji su namenili za to pomogli dečaku za kog su čuli putem televizije.

Bila je to situacija kao na filmu. Njihova kola nisu mogla da upale, vratili su se kući da pozovu nekoga da popravi auto i baš tada je na TV-u išao prilog o dečaku kom je hitno potrebna operacija.

U tom momentu, pre više od 20 godina i velike krize u zemlji, par je uspeo da skupi novac za novi automobil i odlučili su da zamene stari koji su uvek morali da guraju ne bi li upalio.

Međutim, tad kad su došli u stan da pozovu majstora i videli prilog o bolesnom dečaku Dragan je Mileni rekao: "Njima treba para koliko mi imamo trenutno u kući. Ma, šta će nam novi automobil..."

Saznali su gde se nalazi porodica dečaka, a kada je došao prijatelj da ih odveze da poprave kola, rekli su mu da vozi do dečakovog sela. Dali su im novac, a oni su ostali zatečeni.

Milena Dravić biće sahranjena u petak u Aleji velikana, pored supruga Dragana Nikolića, za kojim je patila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: