SANU: Napadi zbog izbornog procesa neargumentovani

Predsedništvo Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) reagovalo je, kako su ocenili, na sve učestalije javne napade na tu instituciju i smatraju da izvesne reakcije na izborni proces koji je upravo u toku, prelaze granice dobrog ukusa i zalaze u domen neargumentovanog osporavanja, ne samo izbornog procesa nego i čitavog rada SANU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Screenshot, Youtube
Foto: Screenshot, Youtube

"Nezadovoljstvo pojedinaca zbog sopstvenih nerealizovanih kandidatura narasta preko medija, uz podršku određenih grupa i neobaveštenih pojedinaca, do takvih razmera da prelaze na opšti teren političkih i društvenih odnosa. Proces izbora se proglašava ništavnim i traži njegovo poništavanje, a status same SANU stavlja pod znak pitanja", stoji u saopštenju.

Predsedništvo SANU nije, kako se navodi, želelo da javno odgovara na neutemeljene prigovore i napade nezadovoljnih pojedinaca, jer Zakon o SANU i njen statut ne predviđaju da se izborne odluke pojedinačno javno komentarišu kao i da je razlog da se u javnost ne iznose detalji o kandidatima koji nisu dobili potrebnu većinu na samim odeljenjima SANU, zaštita njihovog integriteta.

Samostalnost SANU uključuje i nesporno pravo članova da se tajnim glasanjem izjasne o kandidatima, a "imperativni nalozi" po kojima su akademici navodno dužni da daju obrazloženja tajnog glasanja, u suprotnosti su, ističu u Predsedništvu SANU, sa samim duhom tajnog glasanja, ali i elementarnom logikom.

U saopštenju SANU se navodi i da uprkos napadima, nijedna žalba ili tužba nije podneta ni organima Akademije, kako je inače izbornom procedurom predviđeno, ni državnim institucijama koje se brinu o zakonitosti rada velikih sistema i ustanova.

Predsedništvo tvrdi da je čitav proces izbora sprovođen po preciznim odredbama zakonskih i statutarnih akata.

Primedbe na izborni proces u SANU traju mesecima, a predstavnici te najviše naučne i kulturne ustanove Srbije su u više navrata ukazivali da se sve odvija po Statutu.

Aktuelno

"Ujedinjavala je ljude i izlazila im u susret"

Znam da će ovih dana u tim kilometarskim, dugim oproštajima stajati posebni momenti svih onih koji su imali sreće da je makar malo upoznaju. Znam da će mnogi reći: zar moraš i ti da napišeš nešto od tog svog malog poznanstva. Ali moram.

Aktuelno nedelja 21.10. 11:47 Komentara: 0

Krcko Oraščić 23. decembra u Kombank dvorani

Dečiji spektakl" Krcko Oraščić – ostvarenje sna" doživeće svoju premijeru 23. decembra u Kombank Dvorani. Čuvena bajka nemačkog pisca E.T.A. Hofmana koja više od dva veka osvaja srca dece širom sveta, prvi put će se realizovati u modernoj verziji.

Aktuelno petak 19.10. 12:41 Komentara: 1
strana 1 od 30 idi na stranu