Besplatni sadržaji na Beogradskoj tvrđavi povodom Dana evropske baštine

Rimski bunar, Veliki barutni magacin, Sahat-kulu, Kulu Nebojša i Vojni bunker građani će moći sutra da vide besplatno u okviru manifestacije "Dani evropske baštine". Zainteresovani posetioci moći će te objekte na Beogradskoj tvrđavi da vide od 11 do 19 časova.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 26.09.2018.

15:00

Besplatni sadržaji na Beogradskoj tvrđavi povodom Dana evropske baštine
Foto: Thinkstock

Udruženje za istorijsko streličarstvo, u saradnji sa JP "Beogradska tvrđava" održaće istog dana promociju i uputiti posetioce u osnove streličarstva, a zainteresovani će moći da se oprobaju u toj veštini. Promocija će biti organizovana na Gornjem gradu Beogradske tvrđave (kod Dizdareve kule – Opservatorije), od 12 do 14 časova.

U saopštenju "Beogradska tvrđava" podseća da je Rimski bunar izgrađen u periodu od 1717. do 1739. godine, za vreme barokne austrijske rekonstrukcije Beogradske tvrđave. Bunar je dubok šezdeset metara i skoro tri i po metra širok.

Sahat-kula - kula sa satom, građena sredinom 18. veka, visoka 27,5 metara, posetiocu pruža jedinstven pogled na Beogradsku tvrđavu i park Kalemegdan, ali i na druge delove grada.
Foto: Promo
Vojni bunker na Gornjem gradu građen je pedesetih godina 20. veka, a osim unutrašnjosti objekta, posetioci mogu da vide i izložbu "Umetnost u bunkeru", posvećenu cenzuri u umetnosti šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka.

U Velikom barutnom magacinu, koji je građen u vreme velike austrijske rekonstrukcije Tvrđave, danas se nalazi postavka rimskih kamenih spomenika, stela, sarkofaga i žrtvenika koji su tokom niza godina prikupljani i donošeni sa različitih nalazišta. Spomenici pripadaju antičkom periodu (od druge polovine I veka do IV veka).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: