Komedija "Pluto" u režiji Nikite Milivojevića ubrzo u Beogradu i Novom Sadu

Aristofanova komedija "Pluto" u režiji Nikite Milivojevića biće izvedena 27. septembra u Sava Centru i dan kasnije u Srpskom narodnom pozorištu, najavili su organizatori na konferenciji za medije u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 21.09.2018.

14:54

Komedija
Foto: Thinkstock

Predstava je nastala na osnovu protokola o dugoročnoj saradnji izmedju Narodnog pozorišta u Beogradu i Nacionalnog teatra Grčke iz Atine, koji su u oktobru prošle godine u srpskoj prestonici potpisali direktori nacionalnih teatarskih kuća Dejan Savić i Statis Lavatinos.

Aristofanova komedija "Pluto" u režiji Nikite Milivojevića premijerno je izvedena 13. jula u čuvenom antičkom teatru u Epidaurusu na Peloponezu, u okviru prestižnog "Atinskog festivala".

Ovaj izuzetan pozorišni poduhvat, izmedju ostalog, ostao je upamćen i po tome što se sa te, za Grke svete scene, stare 2500 godina, prvi put začuo i srpski jezik zahvaljujući glumcu Hadži Nenadu Maričiću koji tumači ulogu Horovođe.

Jedan od naših najzanačajnijih pozorišnih reditelja Nikita Milivojević izrazio je veliko zadovoljstvo što su mediji u Srbiji, ipak preneli vest o premijeri tako značajne predstave.

"Čovek ponekad pomisli da je sam u tuđini i da niko ne vidi to što radi, ali eto sad sam se prevario i drago mi je zbog toga. Još sam srećniji zbog činjenice da takva predstava stiže u Beograd. Živim izmedju Atine i Beograda i konačno mi je uspelo da dva nacionalna teatra na neki način povežem. Nije to tako lako, ali evo u ovom slučaju smo stigli do kraja", rekao je Milivojević.

On je naglasio da je sa velikom radošću izabrao Hadži Nenada Maričića za ulogu horovođe u predstavi.

"Tražili smo nekog ko zna da peva i igra i da odlgumi ponešto...Dugo sarađujemo nas dvojica i nisam imao dilemu kod izbora", naveo je Milivojević.

O kostimima koji su rađeni za predstavu reditelj je govorio sa velikim zadovoljstvom.

"Kostimi su napravljeni u radionici Narodnog pozorišta u Beogradu. Kada je Marina Medenica donela kostime u Atinu, praktično nam je donela veliko olakšanje. Naročito meni. Svi koji znaju kako nastaje pozorišna predstava svesni su da je jedan od prelomnih momenata u tom procesu proba kostima. Kostimi su bili šarmantni jer je u njima bilo modernog i antike", kazao je Milivojević.

Za njega nema dileme da je ansambl predstave koji je uglavnom sastavljen od grčkih glumaca reprezentativan.

"Oni su jako srećni što stižu u Beograd. To su vrlo snalažljivi glumci...Neka glumica peva tako sigurno i zanosno, da niste sigurni da li je pevačica ili glumica. Jako su sigurni u prostoru gde ih gleda 10 hiljada ljudi. Interesantno je kako glasovno savladavaju toliki prostor", rekao je režiser.

O prostoru u kojem je igrana predstava Milivojević kaže da je to izuzetan okvir za vrhunski teatar.

"Kada uđete u Epidaurus, malo vam se odseku noge jer ste svesni da će predstavu gledati 10 hiljada ljudi. Sa druge strane znate da je sa pozorištem sve tu počelo i postoji velika mogućnost da je taj isti tekst izgovaran u tom prostoru pre dve i po hiljade godina. To je jedan poseban doživljaj jer pozorište izgleda kao jedan veliki zagrljaj. Iz 52. reda ljudi gledaju predstavu, ali kada sam otišao u Sava centar i gledao kako da postavimo neke scene više sam se uplašio nego od Epidaurusa. Drugačije se predstava savladava u prostoru za 3 hiljade ljudi, u odnosu na ideju da svih 10 hiljada treba da gleda predstavu", kazao je Milivojević.

Prema njegovim rečima predstava je gostovala na nekoliko antičkih scena posle premijere u Epidaurusu.

"Igrali smo je na 7 ili 8 scena u Grčkoj i sada tu specifičnu turneju završavamo u Beogradu u Novom Sadu", naveo je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: