Instalacija "PA''AM" večeras na Bitefu

Instalacija "PA''AM" mladog izraelskog multimedijalnog umetnika Nadava Barnee, publika će moći danas i sutra u dva termina (od 19 i 21 sat) da pogleda u Bitef teatru, u okviru 52. Bitef festivala.

Kultura

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 20.09.2018.

10:48

Instalacija
Foto: Promo

"PA''AM" je multimedijalna, izrazito atmosferska instalacija, koju grade istovremeno apstraktni i dokumentarni video-radovi, ritmički omamljujuće montirani na osam visećih televizora koji tako poprimaju, nalik klavirima u predstavi "Štifterove stvari" Hajnera Gebelsa, karakter pravih, "živih" izvođača.

Video-radove prate glasovi koji govore intimne, fragmentarne, setne, dokumentarno-fantazmagorične ispovesti, a koje s tim radovima nisu u direktnoj vezi: to su kontemplacije o gubitku bližnjih, o osećanju krivice, o složenim odnosima dece i roditelja i globalnim nesrećama, u rasponu od holokausta do misterioznih eksplozija i nestanka dece - jednom rečju, o smrti.

"U jednom trenutku samo čujete glasove u potpunom mraku, u drugom gledate video radove i vidite svetlo, a sve zajedno čini jedno umetničko delo", kaže Barnea.

Koristeći audio-snimke, svetlosne efekte i projekcije na osam TV ekrana, predstava "PA''AM" poziva publiku u šetnju kroz fragmente sećanja, čežnje i instrospekcije.

Snimljeni iskazi, projektovani tekstovi i slike otkrivaju tri glavne priče koje pripovedaju njihovi akteri, proslavljene ličnosti izraelskog javnog života - umetnik Eran Zur, glumica Ora Meirson i glumac Doron Tavori.

"Ora Meirson govori o svom odnosu sa majkom, Eran Zur govori o svom pokojnom ocu i njihovom komplikovanom odnosu, a Doron Tavori o porodici. Svi oni zapravo govore o svojim sećanjima. U središtu su uspomene, jer smo stalno između različitih sećanja", objasnio je Barnea Tanjugu.

Kaže i da instalacija istovremeno govori o smrti i životu.

"Umetnici govore o smrti, ali su živi. Govorimo o sećanjima na smrt, ali i o tome šta je život", rekao je Barnea, objasnivši da i sam naziv "PA''AM" označava na hebrejskom prošlost koja se neće ponoviti.

Ovaj jedinstven, atmosferski snažan, čulni i emocionalni doživljaj organski je spojen s omamljujućom "koreografijom svetla" i odgovarajućom elektronskom muzikom i tako nastaje "atmosferski pejzaž", koji je istovremeno i kaleidoskop raspršenih sećanja, i limb između sveta živih i sveta mrtvih, kao i stanje svesti nalik tripu.

"Ja dolazim iz sveta muzike i kreirao sam saudtrek za ovu predstavu i svetlo, a radio sam sa Nimrod Zinom, koji je bio zadužen za video. Zajedno smo kreirali ovu isntalaciju. Saundrek nije uobičajan za pozorište. Više podseća na muziku za žurku, a to prati i svetlo, pa osećate više kao da ste u nekom klubu nego u pozorištu", rekao je Barnea.

Na pitanje da li instalacije vidi kao budućnost pozorišta, kaže da je to samo novi pristup teatru, novi način da umetncii izraze sebe.

"Sa svom tehnologijom smatram da je taj novi način i neophodan, ali mislim da ima mesta pođednako za klasično pozorište i pozorišne instalacije bez glumaca na sceni. Mislim da ćemo u budućnosti videti više projekata bez glumaca", dodao je Barnea.

Svetlo i ekrani, projektovani tekstovi i mnogobrojni raznovrsni prizori predstavljaju prave izvođače ovog dela, koji izgovorenu reč dodatno nadograđuju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: