Bivši članovi se ne vraćaju u Švedsku akademiju

Dvoje bivših članova Švedske akademije, koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, a koji su je napustili nakon skandala o seksualnom zlostavljanju, odbacili su spekulacije da se vraćaju u tu instituciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Bivša sekretarka Sara Danijus napisala je na društvenim mrežama da trenutno ne planira da se vrati u akademiju, navodeći da su izveštaji pojedinih švedskih medija pogrešni, prenosi AP.

Piter Englund, drugi član akademije koji ju je napustio u aprilu, rekao je švedskoj novinskoj agenciji da trenutno ne planira povratak, ali da bi želeo da pomogne u obnovi te institucije.

On je naveo da će na aktuelnim izborima verovatno glasati za nove članove akademije. Švedske dnevne novine izvestile su da će Sara Danijus, Englund i Kjel Espmark vratiti u osamnaestočlano telo Švedske akademije.

Oni su među sedam članova koji su se povukli nakon skandala u aprilu. Prema statutu akademije, novi članovi mogu biti izabrani ako je na glasanju prisutno 12 članova.

Kriza u Akademiji je počela u novembru, kada je list Dagens niheter objavio priče 18 žena, koje su navele da ih je seksualno zlostavljao ili uznemiravao Žan-Klod Arno, muž članice Akademije Katarine Frostenson.

Ona je takođe podnela ostavku. Akademija je u nakon toga saopštila da će dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2018. biti odlučen i objavljen istovremeno sa dobitnikom za 2019, što će biti prvi takav slučaj posle gotovo 70 godina.

Aktuelno

"Karmina Burana" večeras na Tašu VIDEO

Večeras nas očekuje spektakl pod otvorenim nebom. Simfonijski orkestar i Hor RTS-a pod vođstvom maestra Bojana Suđića izvešće scensku kantatu "Karmina Burana" nemačkog kompozitora Karla Orfa na beogradskom stadionu Tašmajdan, a u okviru manifestacije "Noć muzike".

Aktuelno petak 31.08. 15:10 Komentara: 2

Danas sahrana Arete Frenklin

Koncert na kome je odata počast neverovatnoj karijeri pevačice Arete Frenklin održan je sinoć pred hiljadama njenih obožavatelja u Detroitu uoči današnje komemoracije i sahrane kraljice soula.

Aktuelno petak 31.08. 10:50 Komentara: 1

Umro američki koreograf Pol Tejlor

Pol Tejlor, gigant modernog plesa, umro je u Njujorku u 89. godini, saopštila je danas njegova trupa "Pol Tejlor Dans Kompani" (Paul Taylor Dance Company), potvrdjujući informaciju lista Njujork tajms.

Aktuelno četvrtak 30.08. 18:45 Komentara: 0
strana 1 od 30 idi na stranu