Bivši članovi se ne vraćaju u Švedsku akademiju

Dvoje bivših članova Švedske akademije, koja dodeljuje Nobelovu nagradu za književnost, a koji su je napustili nakon skandala o seksualnom zlostavljanju, odbacili su spekulacije da se vraćaju u tu instituciju.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

Bivša sekretarka Sara Danijus napisala je na društvenim mrežama da trenutno ne planira da se vrati u akademiju, navodeći da su izveštaji pojedinih švedskih medija pogrešni, prenosi AP.

Piter Englund, drugi član akademije koji ju je napustio u aprilu, rekao je švedskoj novinskoj agenciji da trenutno ne planira povratak, ali da bi želeo da pomogne u obnovi te institucije.

On je naveo da će na aktuelnim izborima verovatno glasati za nove članove akademije. Švedske dnevne novine izvestile su da će Sara Danijus, Englund i Kjel Espmark vratiti u osamnaestočlano telo Švedske akademije.

Oni su među sedam članova koji su se povukli nakon skandala u aprilu. Prema statutu akademije, novi članovi mogu biti izabrani ako je na glasanju prisutno 12 članova.

Kriza u Akademiji je počela u novembru, kada je list Dagens niheter objavio priče 18 žena, koje su navele da ih je seksualno zlostavljao ili uznemiravao Žan-Klod Arno, muž članice Akademije Katarine Frostenson.

Ona je takođe podnela ostavku. Akademija je u nakon toga saopštila da će dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2018. biti odlučen i objavljen istovremeno sa dobitnikom za 2019, što će biti prvi takav slučaj posle gotovo 70 godina.

strana 1 od 30 idi na stranu