Unesko pozvan da reaguje povodom Festivala ojkanja

Srpsko kulturno društvo "Prosvjeta" i Srpsko narodno veće danas su povodom aktivnosti usmerenih na zabranu održavanja Festivala ojkača u Petrinji uputili pismo Odboru za zaštitu kulturnog nasleđa Uneska.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 23.08.2018.

08:41

Default images

Pismo, kojim je ta međunarodna institucija upoznata s aktuelnom situacijom, upućeno je jer takve aktivnosti do današnjeg dana nisu prekinute, a pojedini učesnici zbog upućenih pretnji otkazuju svoje učešće na festivalu istorijskog načina pevanja koje je na zahtev Republike Hrvatske uvršteno na listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara.

Upućeno je, navode dr Mile Radović, predsednik SKD "Prosvjeta", i prof. dr Milorad Pupovac, predsednik SNV, i zbog toga što nadležne institucije ne preduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i preteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača uprkos javnom pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštovanje zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba.

"Izražavamo našu privrženost međunarodnoj obavezi kao članica UNESCO i našu odgovornost u poštovanju sopstvenog Ustava, Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, antidiskriminacijskog, prekršajnog i kaznenog zakonodavstva", naveli su potpisnici pisma.

Sve je počelo pre nedelju dana, kada su ratni veterani Petrinje, gde se održava Festival, tražili da se zabrani naredni 3. festival ojkanja.

Na konferenciji za medije pojedini učesnici su naglasili da "ojkaju oni koji su pucali po nama".

"Ova vrsta specifičnog pevanja proglašena je 2005. svetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dela Korduna, ali nikada nije tradicija Grada Petrinje i ne treba da se festival održava u našem gradu", poručili su veterani.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: