Sirijski muzej u Idlibu otvoren posle pet godina VIDEO

Posle skoro pet godina muzej u sirijskom gradu Idlib u istoimenoj provinciji ponovo je otvoren sa izlaganjem malog dela zbirke pošto ni ta kulturna institucije nije izbegla razaranje u ratu koji je u toku u Siriji.

Kultura

Izvor: Beta

Utorak, 14.08.2018.

13:26

Sirijski muzej u Idlibu otvoren posle pet godina VIDEO
Printscreen YouTube/AFP news agency

Dve sale su dostupne posetiocima koji će moći da se dive mozaicima, statuama, stubovima, amforama, lampama i drugim predmetima iz antičkog doba.

Ponovno otvaranje muzeja u delu Sirije gde se i dalje vode borbe inicirao je lokalni tim akademika i arheologa.

Muzej, koji je zatvoren 2013. godine, posetilo je u ponedeljak nekoliko desetina ljudi koji su mobilnim telefonima fotografisali eksponate.

"Radili smo na obnovi i održavanju muzeja u Idlibu", izjavio je Frans presu zvaničnik zadužen za muzej Ajman al Nabo i dodao da je to poruka upućena celom svetu posebno Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) koja je odgovorna za aerheološka nalazišta na tom području.

Provincija Idlib pod kontrolom sirijskih pobunjenika i džihadističke grupe Hajat Tahrir al Šam bogata je muzejima i arheološkim nalazištima iz antičkog doba, među kojima je Elba, drevni trgovački grad-država iz trećeg milenijuma pre nove ere.

Šest lokacija u Siriji upisano je spisak svetske baštine Uneska ali mnoge nisu bile pošteđenje ratnom razaranju.

Muzej u Idlibu otvoren je 1989. godine i pre rata je izlagao eksplonate iz Elbe, mesta poznatog po glinenima predmetima s natpisima koji svedoče o prvoj pismenosti tadašnjeg naroda.

Elba je tokom rata opljačkana dok je muzej bio meta vazdušnih napada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: