Otvorena izložba „Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države“

Povodom sto godina od Srpskog dana u Sjedinjenim Američkim Državama, u Arhivu Srbije je danas je otvorena izložba "Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države".

Kultura

Izvor: B92

Petak, 27.07.2018.

14:40

Otvorena izložba „Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države“
Foto: Arhiv Srbije

Izložbu je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, primetivši da je 28. jul važan dan u istoriji Srbije i ocenivši da su naši odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama višeslojni i višeznačni, te da kao mali narod treba da težimo što boljim odnosima sa ovom najvećom svetskom silom.

Zahvaljujući trudu Arhiva Srbije imamo priliku, rekao je predsednik Srbije, da vidimo značajna dokumenta, citate, telegrame, koji su beležili našu istoriju i ukazuju sa koliko poštovanja smo se obraćali jedni drugima i kako je jedan mali narod uspevao da bude partner tako velikoj i važnoj sili kao što su SAD.

"Hoćemo danas prijateljstvo i partnerstvo u miru, da zajedno stvaramo Tesle i Pupine. Da nas to veliko more, sva carstva između nas, ne razdvajaju, već da budu spona koja nas približava. Da krivce ostavimo istoriji, jer oni za budućnost nisu potrebni. Pozdravljam svaki novi dan u odnosima Srbije i Amerike“, poručio je Vučić i istakao važnost Arhiva Srbije kao ustanove, kao i dokumenata koji se u njemu nalaze, a koji treba da budu što vidljiviji i pristupačniji, kako bi iz prošlosti mogle da se izvuku pouke za budućnost.
Foto: Arhiv Srbije
Prisutnima na otvaranju izložbe obratio se i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji Kajl Skot, koji je istakao da dokumenta na izložbi otkrivaju veliko poštovanje i divljenje koje su Amerikanci osećali prema srpskom narodu i oslikavaju iskrenu naklonost između dva naroda.

On je podsetio da se 28. jula 1918. u čast Srpskog dana iznad Bele kuće razvila srpska zastava, što je bilo prvi put da se zastava druge zemlje zavijori iznad kuće predsednika SAD. Ambasador SAD u Srbiji se zahvalio Arhivu Srbije na uspešnoj saradnji prilikom realizacije izložbe.

Uvodnu reč otvaranju izložbe dao je direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić, koji je istakao da su koreni prijateljstva i međusobnog razumevanja Srbije i SAD duboki.

"Visoki državni zvaničnici i intelektualni krugovi SAD su 1918. godine govorili da je srpski narod 1389. godine na Kosovu, braneći svoju državu i slobodu, branio i Evropu, a da su u Prvom svetskom ratu i Srbija i SAD u do tada najvećem ratu u istoriji čovečanstva branili civilizaciju. Može li biti većeg istorijskog moralnog kapitala, dublje osnove i čvršćih korena za prijateljstvo 100 godina kasnije?“ upitao je direktor Arhiva Srbije i najavio da će uskoro biti objavljen zbornik dokumenata „Kraljevina Srbija i Sjedinjene Američke Države“.
Foto: Arhiv Srbije
Dr Miroslav Perišić je istakao novu, do sada neprimenjenu praksu, koju je uveo predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić da predsednicima i premijerima stranih država, prilikom njihovih poseta Srbiji, Arhiv Srbije izlaže dokumenta značajna za istoriju dveju država, putem kojih strani državnici iskazuju poštovanje prema našem sačuvanom arhivskom blagu značajnom i za njihovu državu.

Direktor Arhiva Srbije dr Miroslav Perišić je uručio predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću kopiju dopisa Luja Čepkeja, generalnog konzula SAD u Bukureštu iz 1868. godine, kojim on u svom odsustvu poslove američkog konzulata poverava srpskom zastupniku u Bukureštu Kosti Magazinoviću.

Bilo je to 13 godina pre nego što su uspostavljeni diplomatski odnosi između Srbije i SAD, što je jedinstven slučaj u diplomatskoj praksi.
Foto: Arhiv Srbije
Ambasadoru SAD Kajlu Skotu direktor Arhiva Srbije poklonio je kopiju Ukaza kneza Milana Obrenovića kojim imenuje prvog počasnog konzula Kneževine Srbije u Njujorku, 1879. godine, Gerharda Jansena.

Direktor Arhiva Srbije predao je ambasadoru SAD Kajlu Skotu poklon za Nacionalni arhiv SAD: kopiju pisma Mihajla Pupina, generalnog konzula u Njujorku, iz septembra 1914. kojim on obaveštava Srpsku vladu da je iz SAD u Srbiju upućena Misija Američkog crvenog krsta i navodi imena lekara i bolničarki.

Uz originalna dokumenta Arhiva Srbije, fotografije, izvode iz ondašnje američke i srpske štampe, izložba prati odnose dveju država od potpisivanja Konzularne konvencije i Trgovinskog ugovora 1881. godine do kraja Prvog svetskog rata 1918. godine.
Prijateljstvo, saradnja i savezništvo između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država izgrađivalo se kroz razne vidove diplomatskih, trgovinskih i kulturnih veza i kroz ostvarivanje zajedničkih istorijskih ciljeva u Prvom svetskom ratu. Na izložbi su, između ostalih, predstavljena i dokumenta o imenovanju prvih diplomatskih predstavnika dveju država, telegram Vudroa Vilsona povodom obeležavanja Kosovskog dana u Vašingtonu, poslanica Roberta Lansinga, državnog sekretara SAD, povodom Srpskog dana u Sjedinjenim Američkim Državama, pismo zahvalnosti regenta Aleksandra Karađorđevića američkom predsedniku Vudrou Vilsonu na velikoj pomoći srpskom narodu.

Značajan deo izložbenog prostora posvećen je humanitarnoj ulozi američkih medicinskih misija u Srbiji tokom Prvog svetskog rata. Misija Američkog crvenog krsta sa dr Edvardom Rajanom na čelu upućena je u Srbiju ubrzo po izbijanju rata, o čemu svedoči pismo Mihajla Pupina, srpskog generalnog konzula u Njujorku, upućeno srpskoj vladi 8. septembra 1914. godine.

Izložbu organizuje Arhiv Srbije u saradnji sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Republici Srbiji. Autori izložbene postavke su Jelica Reljić i dr Ljubinka Škodrić, arhivski savetnici.

Izložba će biti otvorena do 28. avgusta 2018. godine, od utorka do nedelje od 10 do 18 časova. Ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: