Otvorena izložba „Srpsko/jugoslovensko – egipatski odnosi“

Izložba dokumenata „Srpsko/jugoslovensko – egipatski odnosi“ realizovana u saradnji Arhiva Srbije sa Arhivom Jugoslavije, Narodnom skupštinom Republike Srbije i Ambasadom Arapske Republike Egipat otvorena je u četvrtak, 19. jula 2018. godine, u 11.30 u centralnom holu Doma Narodne skupštine.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 19.07.2018.

18:01

Otvorena izložba „Srpsko/jugoslovensko – egipatski odnosi“

Izložbenu postavku koja je priređena povodom 110 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, otvorio je ambasador Arapske Republike Egipat u Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Amr Alguvejli, a otvaranju su prisustvovali i Maja Gojković, predsednica Narodne skupštine, Vladan Vukosavljević ministar kulture i Ali Abdel Aal, predsednik Predstavničkog doma Arapske Republike Egipat.

Poželevši dobrodošlicu prisutnima ambasador Arapske Republike Egipat se zahvalio Arhivu Srbije i Arhivu Jugoslavije što su putem izložbe omogućili sagledavanje istorije razvoja odnosa dve zemlje.
„Ako bolje pogledamo istoriju u proteklih 110 godina, videćemo koliko velikih potencijala ima za razvoj naših odnosa u narednih 110 godina“ naglasio je ambasador Amr Alguvejli. On je istakao da su tokom jula, koji je proglašen Mesecom egipatske kulture, realizovane mnogobrojne manifestacije u saradnji sa srpskim institucijama.

Na otvaranju je nastupio Gradski ženski hor „Barili“, koji je intonirao himne dve države.

Na izložbenoj postavci predstavljena su dokumenta iz Arhiva Srbije i Arhiva Jugoslavije koja svedoče o periodu od 1906. godine – kada je pokrenuta inicijativa za osnivanje srpskog diplomatskog predstavništva u Egiptu, do posete predsednika Arapske Republike Egipta Mohameda Hosni Mubaraka Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji u avgustu 1984. godine.
Posetioci imaju priliku da vide: ukaz kralja Petra I Karađorđevića o postavljenju Boška Čolak-Antića za prvog srpskog diplomatskog agenta u Egiptu, diplomatske izveštaje Boška LJubišića i Miloša Bogićevića, diplomatskih predstavnika u Egiptu iz vremena Kraljevine Srbije, ukaz kralja Aleksandra I Karađorđevića o otvaranju generalnog konzulata Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca u Kairu, ukaz Josipa Broza Tita o postavljenju Josipa Đerđa na mesto izvanrednog i opunomoćenog ambasadora FNRJ u Kairu, zapisnik o razgovorima vođenim između Josipa Broza Tita, predsednika Federativne Narodne Republike Jugoslavije, Gamala Abdela Nasera, predsednika Ujedinjene Arapske Republike i DŽavaharlala Nehrua, premijera Republike Indije.
Osim arhivskih dokumenata, predstavljene su i fotografije srpskih i egipatskih zvaničnika iz vremena Kraljevine Srbije, Kraljevine Jugoslavije, Federativne Narodne Republike Jugoslavije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: