U Puli izložba fotografija i monografija o Mileni Dravić

Povodom 65. Filmskog festivala u Puli, u galeriji Srpskog kulturnog centra Pula u četvrtak, 12. jula, biće otvorena izložba fotografija "Milena", koju su priredili Maja Medić i Stefan Arsenijević.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Dan kasnije će u bioskopu "Valli" biti predstavljena i monografija posvećena izuzetnom opusu heroine srpske i jugoslovenske kinematografije Milene Dravić, autorke Tatjane Nježić.

Događje, kojima će prisustvovati i Milena Dravić, organizuje Kulturni centar Beograda u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, Udruženjem dramskih umetnika Srbije, Srpskim kulturnim centrom Pula - SKUC i Klubom Srba Istarske županije, a pod pokroviteljstvom Grada Pule i Istarske županije.

Deo izložbene postavke, koja će trajati do 27. jula, je i dokumentarni filma "Mali film o velikoj Mileni" reditelja Miloša Radovića. Već posle prvog filma "Vrata ostaju otvorena" (1959) Františeka Čapa, kritika je pisala: Zvezda je rođena.

Od tada do danas, od spektakularnih ratnih epopeja do subverzivnih filmova crnog talasa, od ekranizacija narodne poezije do savremenih drama, od velikih tragedija do popularnih komedija, Dravić je bila i ostala autentična heroina srpske, jugoslovenske i kinematografije regiona. U skoro šestdeset godina dugoj karijeri igrala je u preko stotinu filmova i osvojila mnogobrojne filmske nagrade, medju kojima su najveće Zlatna palma u Kanu za ulogu u filmu "Poseban tretman" Gorana Paskaljevića, dve Zlatne i pet Srebrnih arena na Filmskom festivalu u Puli.

Dobitnica je i nekoliko nagrada za životno delo: Žanka Stokić, Nušićeva nagrada, Pavle Vuisić i Dobričin prsten. Monografiju "Milena Dravić" objavilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije kao svoju 22. knjigu posvećenu dobitnicima Dobričinog prstena, čiji je Milena 30. laureat. O njenom pozorišnom, filmskom i televizijskom opusu pišu Dušan Kovačević, Aleksandar Milosavljević, Ranko Munitić, Radoslav Zelenović, Branka Otašević i Zorica Pašić, kao i Haris Pašović, Varja Močnik iz Kinoteke Slovenije i Daniel Rafaelić, čelnik HAVC-a.

Deo "Stihovi za Milenu" sadrži njoj posvećene pesme Arsena Dedića, Dušana Makavejeva i Ljubiše Bačića. Poslednji deo "Šta je to u njoj..." obuhvata tekstove Dejana Mijača, Paola Madjelija, Jagoša Markovića, Branke Krilović, Gorana Paskaljevića, Puriše DJordjevića, Renate Ulmanski, Borke Pavićević, Zdravka Šotre, Radeta Šerbedžije, Želimira Žilnika, Mire Furlan, Ivana Medenice, Jelene DJokić, Jelisavete Seke Sablić, Milana Karadžića, Brank

Aktuelno

Šta sve možeš na Egzitu kad si 35+...

Egzit i ja imamo neke neraščišćene račune od ranije. Sa ili bez obzira na to, poslednjih godina imam utisak, što ličan, što pod utiskom mišljenja ljudi do kojih mi je stalo, da me od njega odbija nedostatak onoga što me je nekada za njega vezivalo.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 21:26 Komentara: 44

Bisera i Vasil oduševili na Arlemm-u

Drugo veče Arlemma obeležili su umetnici Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend. Koncert je održan u neposrednoj blizini crkve Sv. Ahilije, građevini iz trinaestog veka, u amfiteatru, prostoru u kome se prirodno širi i proizvodi eho i sceni daje posebnu akustiku.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 11:10 Komentara: 4

Geri Lukas na drugoj večeri "Boljšoj" festivala

Druge večeri muzičkog festivala "Boljšoj", koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku "Gasprom njefta" publika je imala priliku da uživa u nastupu čuvenog američkog gitariste Gerija Lukasa, koji je dao muzičku pratnju nemoj ruskoj komediji "Šahovska groznica" reditelja Vsevolda Pudovkina.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 08:56 Komentara: 0

Dodeljena Nagrada "Miladin Životić"

Sećajući se filozofa Miladina Životića, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu od ove godine dodeljuje nagradu za kritički angažman vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi.

Aktuelno nedelja 15.07. 15:31 Komentara: 0
strana 1 od 140 idi na stranu