Na aukciji pismo Martina Lutera u kojem kritikuje Jevreje

Pismo Martina Lutera u kojem osnivač hrišćanske protestantske crkve u Nemačkoj kritikuje Jevreje navodeći da su "otelotvorenja đavola", biće izloženo na aukcijsku prodaju u Bostonu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Izvor: Tanjug / Courtesy of RR Auction via AP
Izvor: Tanjug / Courtesy of RR Auction via AP

Naučnici su ocenili da pismo osnivača reformacije ne treba da se smatra antisemitskim.

Pismo na aukciji u Bostonu procenjeno je na oko 300.000 dolara.

Luter (1483-1546) napisao je pismo u septembru 1543. godine svešteniku crkve Svetog Nikole u Berlinu.

Luteranski stručnjaci naveli su da je vođa reformacije u početku gajio simpatije prema Jevrejima, prvenstveno zbog lošeg odnosa koje je Katolička crkva tada imala prema njima.

Ti stručnjaci su dodali da je Luter kasnije imao negativna osećanja prema Jevrejima upozorivši da to ne može nikako da se uporedi s današnjim antisemitizmom.

Aktuelno

Mileni Dravić uručen srebrnjak povodom 25.FEF

Glumici Mileni Dravić, prvom laureatu nagrade "Aleksandar Lifka" za izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji i počasnoj predsednici Saveta Festivala evropskog filma Palić, sinoć je na Letnjoj pozornici uručen srebrnjak povodom 25. izdanja palićkog festivala.

Aktuelno sreda 18.07. 09:28 Komentara: 2

Šta sve možeš na Egzitu kad si 35+...

Egzit i ja imamo neke neraščišćene račune od ranije. Sa ili bez obzira na to, poslednjih godina imam utisak, što ličan, što pod utiskom mišljenja ljudi do kojih mi je stalo, da me od njega odbija nedostatak onoga što me je nekada za njega vezivalo.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 21:26 Komentara: 101

Bisera i Vasil oduševili na Arlemm-u

Drugo veče Arlemma obeležili su umetnici Bisera Veletanlić i Vasil Hadžimanov bend. Koncert je održan u neposrednoj blizini crkve Sv. Ahilije, građevini iz trinaestog veka, u amfiteatru, prostoru u kome se prirodno širi i proizvodi eho i sceni daje posebnu akustiku.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 11:10 Komentara: 4

Geri Lukas na drugoj večeri "Boljšoj" festivala

Druge večeri muzičkog festivala "Boljšoj", koji se šestu godinu zaredom održava uz podršku "Gasprom njefta" publika je imala priliku da uživa u nastupu čuvenog američkog gitariste Gerija Lukasa, koji je dao muzičku pratnju nemoj ruskoj komediji "Šahovska groznica" reditelja Vsevolda Pudovkina.

Aktuelno ponedeljak 16.07. 08:56 Komentara: 0

Dodeljena Nagrada "Miladin Životić"

Sećajući se filozofa Miladina Životića, Institut za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu od ove godine dodeljuje nagradu za kritički angažman vodećim teoretičarkama i teoretičarima čije delanje proizvodi značajne odjeke u društvenoj praksi.

Aktuelno nedelja 15.07. 15:31 Komentara: 1
strana 1 od 140 idi na stranu