Na aukciji pismo Martina Lutera u kojem kritikuje Jevreje

Pismo Martina Lutera u kojem osnivač hrišćanske protestantske crkve u Nemačkoj kritikuje Jevreje navodeći da su "otelotvorenja đavola", biće izloženo na aukcijsku prodaju u Bostonu.

Kultura

Izvor: Tanjug

Utorak, 10.07.2018.

17:03

Na aukciji pismo Martina Lutera u kojem kritikuje Jevreje
Izvor: Tanjug / Courtesy of RR Auction via AP

Naučnici su ocenili da pismo osnivača reformacije ne treba da se smatra antisemitskim.

Pismo na aukciji u Bostonu procenjeno je na oko 300.000 dolara.

Luter (1483-1546) napisao je pismo u septembru 1543. godine svešteniku crkve Svetog Nikole u Berlinu.

Luteranski stručnjaci naveli su da je vođa reformacije u početku gajio simpatije prema Jevrejima, prvenstveno zbog lošeg odnosa koje je Katolička crkva tada imala prema njima.

Ti stručnjaci su dodali da je Luter kasnije imao negativna osećanja prema Jevrejima upozorivši da to ne može nikako da se uporedi s današnjim antisemitizmom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

22 h

Podeli: